Volledig scherm
Vacatures zijn lastig te vervullen. © ANP

Werkloosheid 3,4 procent: spanning op arbeidsmarkt naar kookpunt

De spanning op de arbeidsmarkt blijft toenemen. In het eerste kwartaal van dit jaar steeg het aantal vacatures door naar 88 per 100 werklozen, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een kwartaal eerder waren dat nog 80 vacatures per 100 werklozen.

De toenemende spanning wordt veroorzaakt door meer vacatures. Het aantal openstaande vacatures steeg met 13.000 tot 277.000. Tegelijkertijd daalde de werkloosheid tot 3,4 procent. Ook het aantal langdurig werklozen daalde. Banen kwamen er vooral bij in de zorg, handel, vervoer en horeca, maar ook in de zakelijke dienstverlening, de industrie en de bouw groeide het aantal werkenden. Die banen waren er vooral voor werknemers. Zelfstandigen profiteerden nauwelijks van de groei.

Vakbond CNV laat in een reactie weten dat hoewel de cijfers mooi lijken, ze dat lang niet voor alle Nederlanders zijn. Zo hebben 2 miljoen mensen een ‘onzeker contract’, stelt CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden. Volgens de bond hebben 600.000 mensen meer dan één baan nodig om rond te komen en leven 200.000 werkenden onder de armoedegrens. ,,De kloof tussen slecht flexibel betaald werk en goed betaalde banen wordt steeds groter.’’

CNV roept werkgevers op om zekerheid, betere arbeidsvoorwaarden en goede arbeidsomstandigheden te bieden. FNV constateert dat er juist in de sectoren waar veel vacatures openstaan er nog weinig zekere banen zijn en onaantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. We zien ook nog steeds een stijging van zzp'ers en ingewikkelde arbeidsconstructies. "Dat is zorgelijk, we willen structurele veranderingen", zo laat de vakbond weten.

  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’