Willem Engel dient flinke claim in tegen ING nadat bank zijn rekening bevriest: 'Ze willen mij ruïneren’
Willem Engel heeft geen toegang meer tot de zakelijke rekening van zijn actiegroep Viruswaarheid. De rekening is door ING geblokkeerd omdat hij ondanks herhaaldelijke verzoeken geen inzage heeft gegeven in zijn gegevens, meldt een betrouwbare bron. ING gaat niet in op klantrelaties en wil het nieuws om die reden niet bevestigen. De Rotterdamse dansleraar laat het er niet bij zitten en dient een flinke schadeclaim in. ,,Dit is een opmaat om mij te ruïneren.”
Delen per e-mail
Volgens de Wet op het financieel toezicht (Wft) en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) mag ING alleen zaken doen met organisaties waarvan alle gegevens correct zijn vastgelegd. Deze gegevens moet de bank volgens de wet up-to-date houden. ,,Daarom vragen we klanten periodiek deze gegevens te controleren”, legt een woordvoerder uit.
Zorgvuldig proces
Engel, het gezicht van het verzet tegen de coronamaatregelen van het kabinet, zou ondanks herhaaldelijke pogingen niet hebben voldaan aan het verzoek. ,,Indien een klant geen of onvoldoende aan onze verzoeken voldoet, zijn wij genoodzaakt stappen te nemen”, zegt een woordvoerder over de algemene gang van zaken bij de bank. ,,Een maatregel als het bevriezen van een rekening nemen wij echt niet zomaar. Hier gaat een zorgvuldig proces aan vooraf, waarin wij intensief contact hebben met de partij waar het om gaat. Bij zo’n maatregel is er al voor een langere periode contact.”
Engel bevestigt dat hij in het begin niet op tijd de gegevens heeft overgedragen. ,,Maar ik wist niet dat het verzoek van ING kwam, omdat het klantonderzoek door een externe partij werd gedaan. Inmiddels hebben we wel gewoon de gevraagde stukken geleverd. En toch gaat de bank over op deze maatregel. Zeer opmerkelijk. We zijn langzaam aan het veranderen in een maffiastaat. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd.”
Jens Maliepaard, de advocaat van Engel, sommeert ING om direct de beslissing terug te draaien, anders volgt een spoed kortgeding. ,,Hiermee gaat ING echt veel te ver”, vindt Engel. ,,Er wordt hier duidelijk op de man gespeeld. Mijn bedrijf en privérekening worden nu ook aangepakt terwijl die niets te maken hebben met de vragen omtrent Viruswaarheid.”
Eerdere onduidelijkheden
Deze zomer was er ook al kritiek op de financiële gang van zaken rond Viruswaarheid. Toen bleek dat de bankrekening die Viruswaarheid gebruikte voor het ontvangen van donaties van sympathisanten in beheer was bij de stichting Dancamundo. Van die stichting was dansleraar Willem Engel zowel voorzitter, secretaris als penningmeester.
,,Dancamundo is een in januari 2020 door Willem Engel opgerichte stichting met het doel dansreizen te organiseren”, stelde een woordvoerder van Engel afgelopen zomer in antwoord op vragen van deze site. ,,Door de coronacrisis is de stichting nooit voor dit doel gebruikt. Er is dus nooit sprake geweest van een vermenging van activiteiten. Aan deze stichting was een eveneens ongebruikte bankrekening gekoppeld waarop donaties ontvangen zijn.” Viruswaarheid zou, volgens de woordvoerder van Engel, ook nooit ‘actief fondsen hebben geworven'.
Advies ING
Het is nog niet duidelijk of er een verband is tussen de onduidelijkheid van deze zomer en het recent blokkeren van de rekening van de actiegroep. ING doet periodiek een klantenonderzoek om te bepalen wat haar klanten precies doen, waarvandaan, via welke relaties en met welke fondsen. Op die manier kan de bank haar klanten beter beschermen tegen financieel-economische criminaliteit, witwaspogingen en andere illegale praktijken.
Via de website adviseert ING ondernemers om tijdig de gegevens van hun organisatie te controleren en het juiste adres door te geven. ‘Doe dit op tijd. Anders kan je zakelijke rekening worden geblokkeerd of zelf worden opgeheven’, luidt het advies.
Kijk hier onze trending nieuwsvideo's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Winkelvoorraad met verlies verkocht? Dan moet de coronasteun terug
Winkeliers die omzet draaiden door hun voorraad van de hand te doen, raakten daardoor coronasteun kwijt. Veel meer ondernemers dan verwacht moeten de overheidshulp terugbetalen die ze vorig jaar ontvingen, door weeffouten in de haastig opgezette regelingen. -
Meer klachten over financiële diensten, vooral over ‘woekerrentes’ en schadeverzekeringen
Consumenten hebben vorig jaar meer geklaagd over financiële diensten bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Het instituut ontving 4785 nieuwe klachten, 5 procent meer dan een jaar eerder. Veel klachten gingen over het rentetarief op doorlopend krediet, de ‘woekerrentes’. Schadeverzekeringen leverden traditioneel het grootste aantal klachten op. -
Philips verkoopt huishoudelijke tak voor 4,4 miljard euro aan Chinese investeerder
Technologiebedrijf Philips verkoopt de divisie voor huishoudelijke apparaten aan de Chinese investeerder Hillhouse Capital. Het bedrijf betaalde in totaal zo'n 4,4 miljard euro voor de het onderdeel, waar onder meer koffiezetapparaten, strijkijzers en stofzuigers worden gemaakt. -
PREMIUM
Online platforms als reddingsboei voor kleine winkels: ‘Moeten voorkomen dat ze verdwijnen’
Kleine, lokale winkeliers hebben geen schijn van kans om in hun eentje online te concurreren met de grote webshops. Zeker nu de meesten vanwege coronamaatregelen maar beperkt (alleen op afspraak) open zijn. Juist in tijden van nood ontstaan vaak initiatieven om het hoofd boven water te houden. Online platforms als Lokaal Ideaal en Ons Magazijn zijn in het leven geroepen om vooral die kleinere winkelier te helpen. ,,Ze kwamen op het juiste moment.’’ -
PREMIUM
Diederik Samsom: Nederland laat miljarden aan subsidies liggen voor energietransitie
Nederland laat miljarden Europees geld liggen omdat er te weinig plannen worden gemaakt voor de energietransitie, zegt Diederik Samsom. Volgens de kabinetschef van Frans Timmermans pakken bedrijven de handschoen wel op.
-
ING sluit meer dan de helft van bankkantoren in Nederland: honderden banen weg
ING sluit meer dan de helft van zijn Nederlandse bankkantoren. Daardoor gaan er 440 banen verloren. De nieuwe reorganisatie komt bovenop ingrepen die het financiële concern vorig jaar al had aangekondigd. -
PREMIUMVideo
Plots zat activist Engel in één zaal met RIVM-baas Van Dissel: ‘Er komt niets uit van uw grafieken!’
Na bijna een jaar strijden kregen dansleraar Willem Engel en ‘huisjurist’ Jeroen Pols van anti-corona-actiegroep Viruswaarheid wat ze wilden: een historische live confrontatie met RIVM-topman Jaap van Dissel. Verslaggever Niels Klaassen was als een van de weinige journalisten aanwezig gisteren. ‘Waarom wilt u mij zo kort houden!?’ -
Jaren eerder glasvezel voor duizend dorpen en plattelandskernen door joint venture KPN en ABP
Bijna 1000 dorpen en woonkernen krijgen jaren eerder toegang tot razendsnel internet via glasvezel. KPN en ABP richten een speciale joint venture op om dit mogelijk te maken en investeren daarin 1 miljard euro.