2019
Artist Impression van het nieuwe distributiecentrum van Zalando in Bleiswijk.
Volledig scherm
2019 Artist Impression van het nieuwe distributiecentrum van Zalando in Bleiswijk. © Zalando

Zalando bouwt distributiecentrum XXL in Bleiswijk en garandeert 1500 banen

Zalando komt naar Nederland. Naar Bleiswijk om precies te zijn. De online modereus bouwt vanaf deze zomer een XXL-distributiecentrum, met een oppervlakte van 19 voetbalvelden, op bedrijventerrein Greenparc. Het zogeheten fulfilmentcentrum levert 1500 banen op.  

Dat het Duitse Zalando wilde uitbreiden in Nederland of België was bekend, meerdere gemeenten streden om het binnenhalen van deze grote vis. Uiteindelijk heeft het bedrijf dus gekozen voor Bleiswijk in de gemeente Lansingerland. ,,De ligging staat ons erg aan. We kunnen gebruikmaken van de bestaande infrastructuur van het bedrijventerrein. Daarnaast ligt het vlakbij de A12 en in het hart van de Randstad’’, aldus Kenneth Melchior, directeur Zalando Noord-Europa. 

16 miljoen artikelen

Melchior vindt het prettig dat er geen nieuw land moet worden opgeofferd voor de bouw van het enorme complex. ,,We wilden wel graag een nieuw gebouw dat voldoet aan onze wensen op het gebied van automatisering. Onder meer de inzet van robots zal het werk van onze mensen lichter maken. Toch hebben we nog steeds veel personeel nodig want in Bleiswijk is straks capaciteit voor 16 miljoen artikelen.’’

Bang dat er onvoldoende mensen worden gevonden om de vacatures in te vullen, is Melchior niet. ,,We hebben onderzoek gedaan naar de haalbaarheid en hebben er vertrouwen in dat we de vacatures kunnen invullen.’’ Zalando heeft nu negen distributiecentra in Europa, maar Nederland was tot nu toe een blinde vlek. De online modewinkel laat niet alleen in Bleiswijk, maar ook in Polen, Duitsland en Italië nieuwe centra bouwen om verder te groeien. 

De bouw begint nog deze zomer en de planning is dat de eerste pakketjes twee jaar later, zomer 2021, het gebouw verlaten richting klanten in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Spanje. ,,De Benelux is een belangrijke groeimarkt voor ons, over vijf jaar willen we onze verkoop in deze drie landen meer dan verdubbelen. Daarom is het belangrijk dat we hier bouwen. Klanten zullen het gaan merken door de snellere levering van hun bestellingen. Nu komen de pakketjes hoofdzakelijk nog uit onze distributiecentra in Duitsland.’’

Zonnepanelen

Zalando investeert 200 miljoen euro in het XXL-centrum en belooft dat het complex op duurzame wijze wordt neergezet. ,,Zo zullen er op het dak vele zonnepanelen worden gelegd.’’ De onderneming heeft als doel over vijf jaar een hoeveelheid goederen met een waarde van 20 miljard euro via de website te verkopen.

Op dit moment is Zalando Europees online marktleider op het gebied van mode en lifestyle. Het is in 2008 opgericht in Berlijn en heeft 27 miljoen actieve klanten in 17 landen. Zalando is mede groot geworden door het gratis bezorgen van de pakketjes. Ook het retourneren van kleding en schoenen is nog altijd kosteloos, alhoewel dit het bedrijf veel geld kost. In Italië moeten klanten inmiddels betalen als ze een bestelling onder de 25 euro plaatsen. Volgens Melchior zijn er op dit moment geen plannen dit beleid in Nederland in te voeren.

De modeverkoper draaide vorig jaar een omzet van 5,4 miljard euro. De winst bedroeg 51,2 miljoen euro. 

Verdozing van Nederland’

Zalando bouwt een van de grootste distributiecentra van Nederland. Met een oppervlakte van negentien voetbalvelden verrijst er wederom een enorme ‘doos’ in het Nederlandse landschap. Ons land is populair bij retailbedrijven vanwege de infrastructuur en gunstige ligging. Hotspots van de laatste jaren zijn vooral West-Brabant en Limburg, maar logistiek vastgoed komt ook steeds vaker voor in Midden- en Oost-Nederland. 
Een aantal voorbeelden van andere XXL-distributiecentra: 

-Action in Zwaagdijk (100.000 m2)
-Webwinkel VidaXL in Venlo (100.000 m2)
-Bol.com in Waalwijk (nu 50.000 m2 maar wordt dubbel zo groot in 2021)
-Primark in Roosendaal (nu 56.000 m2 maar breidt uit naar 86.000 m2)

Nog een artist impression van het XXL-centrum dat op het veilingterrein in Bleiswijk wordt gebouwd.
Volledig scherm
Nog een artist impression van het XXL-centrum dat op het veilingterrein in Bleiswijk wordt gebouwd. © Zalando
  1. Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?
    PREMIUM
    Geldoorlog in Europa

    Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?

    De coronacrisis zet het debat over steun aan de (arme) zuidelijke eurolanden opnieuw op scherp. Alle aandacht in Europa gaat momenteel uit naar de ‘oorlog tegen het virus’. Maar tegelijk woedt er een andere, veel oudere, oorlog in Europa: wie draait op voor de kosten? Nog specifieker: zullen rijke landen als Duitsland en Nederland wederom de portemonnee moeten trekken om Italië, Spanje en Frankrijk er bovenop te helpen?