Zonnestudio’s moeten deuren gesloten houden
VIDEODe zonnestudio’s blijven voorlopig op slot. De staat is niet verplicht om de sluiting van zonnestudio’s per direct ongedaan te maken, zo heeft de rechter vanochtend beslist. De brancheorganisatie hoopte via een kort geding heropening af te dwingen.
Delen per e-mail
Bij de versoepeling van de coronamaatregelen is de contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, groen licht gegeven om begin maart de deuren te openen. Dat geldt niet voor de zonnestudio’s. Die keuze is volgens de kortgedingrechter niet onrechtmatig.
Daarbij, zo luidt het vonnis, moet de staat in coronatijd keuzes maken, omdat er niet te veel tegelijk kan worden versoepeld. De keus is naast opening van scholen, toestaan van buitensporten en winkelen op afspraak gevallen op heropening van contactberoepen. ,,Zonnestudio’s horen niet in die categorie en vallen om die reden buiten de laatste versoepeling”, klinkt het.
De branchevereniging van zonnestudio's, Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ), vindt de uitspraak teleurstellend. ,,Uiteraard respecteren we de uitspraak van de rechter, maar we begrijpen niet dat de rechter meegaat in de willekeur van de overheid. Er is niet gekeken naar de menselijke maat", reageert SVZ-voorzitter Huib van Heest.
Veilig
De brancheorganisatie vergelijkt de eigen sector met contactberoepen en vindt daarom dat zonnestudio's net als nagelstudio’s of kapsalons open moeten kunnen. Bovendien zou dat veilig en verantwoord kunnen, omdat er nauwelijks contact nodig is tussen personeel en bezoekers van een zonnestudio. ,,Klanten gaan in een gesloten cabine alleen naar binnen en er is dus absoluut geen contact met klanten en het personeel. De lucht in de zonnestudio’s wordt honderd keer per uur gereinigd”, aldus Van Heest.
De rechter oordeelde dat omdat in zonnestudio’s (relatief) veilig kan worden gewerkt, dat nog niet betekent dat tot openstelling moet worden overgegaan. ,,Een openstelling van de zonnebranche leidt hoe dan ook tot meer contactmomenten en meer reisbewegingen en daarmee tot het risico op meer besmettingen en een verdere verspreiding van het virus.”
Nederland telt ruim vierhonderd zonnestudio’s. Volgens de brancheorganisatie is de financiële nood bij de ondernemingen enorm. SVZ hoopt daarom dat de zonnestudio's toch op korte termijn de deuren weer mogen openen. Van Heest: ,,Wij nemen aan dat wij volgende week bij de persconferentie te horen krijgen dat wij wel open kunnen.”
SVZ is overigens niet de eerste die via een kort geding heropening hoopte af te dwingen. Eerder stapten al Koninklijke Horeca Nederland en INretail naar de rechter, maar ook die brancheorganisaties kregen nul op het rekest.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Chinese economie gaat als een raket: groei van 18 procent
De Chinese economie lijkt de coronacrisis grotendeels te hebben overwonnen en is het jaar begonnen met een recordgroei. De op een na grootste economie van de wereld groeide het eerste kwartaal met 18,3 procent in vergelijking met de eerste drie maanden van 2020. Het is de grootste toename sinds het land ruim dertig jaar geleden is begonnen met het bijhouden van de kwartaalcijfers. -
Waarde sneakerbeurs StockX naar 3,8 miljard dollar
Sneakermarktplaats StockX heeft 255 miljoen dollar opgehaald bij investeerders. Daarmee is het Amerikaanse bedrijf, met ook een vestiging in Eindhoven, nu 3,8 miljard dollar waard. Omgerekend is dat 3,2 miljard euro. StockX zou zich voorbereiden op een beursgang die mogelijk later dit jaar al plaatsvindt. -
aantal stijgt
Woningen van meer dan een miljoen: niet alleen chique villa's, ook rijtjeshuizen
Het aantal woningen dat 1 miljoen euro of meer waard is, is afgelopen jaar flink gestegen. Waren het er eind 2019 nog zo’n 60.000, aan het eind van afgelopen jaar waren 84.400 Nederlandse woningen minimaal 1 miljoen euro waard, meldt woningmarktdienstverlener Calcasa. -
PREMIUM
Boskalis-baas over rechttrekken schip in Suezkanaal: ‘Avonds zette ik gewoon de aardappelen op tafel’
In negen dagen tijd redde Boskalis twee keer de wereld. Eerst door containerreus Ever Given uit het Suezkanaal te halen en woensdag voorkwam het een ongekende olieramp door een stuurloos vrachtschip te bedwingen voordat het door de Noorse fjorden zou worden opengereten. Peter Berdowski, ceo van de Papendrechtse bagger- en bergingsspecialist, blikt terug. -
video
EU-hof wijst Nederlandse eis schrappen pulsvisverbod af
De Nederlandse pulsvisserij, met kleine stroomstootjes in plaats van met zware netten over de bodem, krijgt een nieuwe klap. Het Hof van Justitie van de EU heeft een Europees verbod, afgekondigd door zowel het Europees Parlement als de ministerraad, vanmorgen bevestigd. Nederlandse pulsvissers reageren zeer teleurgesteld.
-
Beurs
Techinvesteerder Prosus onderuit op Damrak
Techinvesteerder Prosus was vandaag de sterkste daler op het Damrak met een verlies van 4,6 procent. Het bedrijf deed een deel van zijn belang in het Chinese internetbedrijf Tencent in de verkoop. Met de opbrengst wil Prosus meer financiële armslag hebben om in andere bedrijven te investeren. Sowieso was het een mindere dag voor technologiebedrijven. -
interview
Dat koopkracht niet stijgt, is een fabeltje volgens CBS
Het beeld dat werkenden niet profiteren van de groei van de economie klopt niet. Uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de lonen wel degelijk meestijgen. -
PREMIUMvideo
Piepklein magneetje helpt chirurgen bij borstkankeroperaties: ‘Kortste weg naar de tumor’
Een piepklein magneetje helpt chirurgen heel precies hele kleine tumoren uit een vrouwenborst te verwijderen. Een aanwinst voor chirurgen in het HagaZiekenhuis, die het gebruiken bij borstsparende operaties.