Volledig scherm
© REUTERS

Zwitserse bank UBS krijgt boete van 3,7 miljard euro in Franse witwaszaak

Een Franse rechtbank heeft de Zwitserse bank UBS voor 3,7 miljard euro beboet voor betrokkenheid bij het witwassen van geld. Ook moet het financiële concern 800 miljoen euro aan schadevergoeding betalen aan de Franse staat. 

De bank wordt verweten tussen 2004 en 2012 rijke Fransen te hebben geholpen met het verbergen van 10 miljard euro aan eigendommen. De zaak kwam aan het rollen nadat klokkenluiders zich hadden gemeld bij de Franse autoriteiten. 

Het gaat om een zaak die de bank al jaren achtervolgt. Volgens de rechter betreft het ‘criminele wandaden van uitzonderlijk ernstige aard’’, vandaar dat de straf zo hoog is uitgevallen. De bank zou ook een rol hebben gespeeld bij het witwassen van het geld.

UBS is het niet met het vonnis eens en gaat in beroep. Naar eigen zeggen hebben de Zwitsers geen enkele wet overtreden. De rechter zou Franse wetgeving hebben toegepast op handelingen van de bank in Zwitserland, en dat klopt volgens UBS niet.

Schikking 

Frankrijk treedt al langer hard op tegen belastingfraude via Zwitserland. Eerder resulteerde dit onder meer in een schikking ter waarde van 300 miljoen euro met de Britse bank HSBC. De Franse oud-staatssecretaris Jérôme Cahuzac (Begroting) moest zelfs een paar jaar de cel in omdat hij spaargeld voor de fiscus verborgen hield.

De Franse tak van UBS heeft los van de megaboete voor UBS als geheel ook nog een eigen boete gekregen, van 15 miljoen euro. Het onderdeel werd beschuldigd van medeplichtigheid aan de verboden praktijken van het moederconcern uit Zürich.