Volledig scherm
Medewerkers van De Hoenderloo Groep gaan onder aanvoering van FNV Zorg en Welzijn komende vrijdag actie voeren bij het hoofdkantoor van Pluryn aan de Industrieweg in Nijmegen. © Google Streetview

Actie Hoenderloo Groep: FNV bezorgt vrijdag 200 pakketjes bij Pluryn

Als protest tegen de voorgenomen sluiting van jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep bezorgt vakbond FNV komende vrijdag tweehonderd pakketjes bij het hoofdkantoor van zorggroep Pluryn in Nijmegen.

De tweehonderd pakketjes staan volgens de FNV Zorg en Welzijn symbool voor de kinderen, die je volgens de vakbond ‘niet zomaar als pakketjes door Nederland’ kunt verspreiden. Naar verwachting zullen ruim honderd medewerkers van de jeugdzorginstelling uit Hoenderloo in Nijmegen actievoeren. Zij bieden de pakketjes aan bij Karel Verweij, die voorzitter is van de raad van bestuur van Pluryn.

Onzekerheid

Pluryn wil de jeugdzorginstelling nog dit jaar sluiten vanwege financiële tekorten, personeelstekort en het gebrekkige kwaliteitsniveau van de zorg. Dit betekent dat Pluryn een oplossing moet zoeken voor de ruim tweehonderd jongeren die in Hoenderloo verblijven. De vierhonderd medewerkers verkeren in onzekerheid over hun toekomst.

Alternatieven

Zij zijn ook bang dat de jongeren als postpakketten door Nederland worden verspreid over locaties, waar niet de specialistische jeugdzorg en scholing zijn die passen bij de complexe problematiek van deze kinderen. Volgens de FNV zijn er voldoende alternatieven die een sluiting van de jeugdzorginstelling kunnen voorkomen. De FNV kondigde vorige week acties aan nadat overleg met de raad van bestuur was geklapt. ,,De raad van bestuur wil ons hierin niet tegemoet komen’’, zegt FNV-bestuurder Jan Verhoeven.

Gevaar

De andere vakbonden ergerden zich aan de opstelling van de FNV. Chris van der Vliet van vakbond FBZ noemde de opstelling van de FNV ‘onacceptabel’. ,,Dit getuigt niet van enige kennis van zaken. Bij De Hoenderloo Groep lekt elke maand een half miljoen euro weg. Als je de instelling overeind houdt, brengt je heel Pluryn in gevaar. Denk je eens in, daar werken zevenduizend mensen.’’ 

Klemmend beroep

Ook Pluryn was not amused. ,,De FNV isoleert zichzelf’’, zei woordvoerster Marian Draaisma. Bestuursvoorzitter Karel Verweij heeft een klemmend beroep gedaan op de FNV om geen discontinuïteit in de zorg te veroorzaken. 

Tweede Kamer

Het aanbieden van de postpakketjes geldt als startpunt van een reeks acties, aldus FNV Zorg en Welzijn. In alle gevallen zal de zorg voor deze kinderen tijdens de acties gewaarborgd zijn, zegt de vakbond. De Tweede Kamer spreekt woensdag over de financiële problemen bij diverse jeugdzorginstellingen zoals De Hoenderloo Groep. Bij dit overleg zullen ook medewerkers van De Hoenderloo Groep aanwezig zijn.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei