Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Actiebereidheid schooldirectie in deze regio niet zo groot: 'Schoolbelang gaat voor eigenbelang'

EDE/TIEL - Schooldirecteuren in Rivierenland en de Vallei doen niet massaal mee aan de actie #wijschoolleiders die vandaag gehouden wordt. Landelijk wordt hiermee aandacht gevraagd voor het achterblijvende loon van de schooldirecties.

In de nieuwe CAO gaan leerkrachten er behoorlijk op vooruit, maar blijft de directie achter. Sommige leerkrachten gaan bijvoorbeeld meer verdienen dan een adjunctdirecteur. Op veel scholen in het land wordt hiervoor aandacht gevraagd door het brandalarm aan te zetten en een ontruimingsoefening te houden.

Onevenredigheid

In Rivierenland en de Vallei lijkt de actiebereidheid niet zo groot. Bij de openbare en katholieke scholenkoepels OPO-R en Skor in Tiel is niets bekend over acties van directeuren in Rivierenland. Ook geen van de scholen van de koepel voor primair onderwijs Prominent in Ede doet mee aan de actie. ,,We zijn het erover eens dat er een onevenredigheid in de nieuwe CAO zit", zegt bestuurder Bert Dekker. ,,Het is de docenten zeer gegund, maar er lopen meer functionarissen rond op de scholen."

Toch doen de directeuren niet mee. ,,Het onderwerp wordt meegenomen in de volgende ronde van de CAO-besprekingen. Daarbij vinden de directeuren dat zij niet de ouders, kinderen en leerkrachten moeten belasten met hun sores. Het schoolbelang gaat voor het eigenbelang."

Gênant

Bso De Dijk in Wageningen doet ook niet mee aan de brandalarmactie. ,,Ik vraag me af of je er iets mee bereikt'', zegt directeur Esther Jobsen. ,,En persoonlijk zou ik het nogal gênant vinden om voor mijn salaris de hele school stil te leggen. Bovendien gaat het daar niet om, maar om de werkdruk, die minder moet worden. En dat geldt ook voor andere sectoren. Ik sta wel achter een gezamenlijke actie van onderwijs, zorg en politie. Dat lijkt me veel zinvoller.'' 

Teleurstellend

Directeur van de scholen Bloeiende Betuwe in Rhenoy en Jan Harmenshof in Geldermalsen Frank Koelen sloeg woensdagochtend wel alarm. De ruim honderd leerlingen, leerkrachten en andere aanwezigen moesten Bloeiende Betuwe  onaangekondigd verlaten voor het brandalarm. ,,Het ging prima", zegt Koelen. ,,Tien minuten later zaten ze weer vrolijk in de klas. We doen zo'n oefening een of twee keer per jaar. Leerlingen waren wel benieuwd waarom ik nu mijn actieshirt aan had, in plaats van het gebruikelijke strakke pak."

De schooldirecteur vindt het teleurstellend dat zo weinig collega's in de regio de actie steunen. ,,In de hele sector is veel verbetering nodig", zegt hij. ,,Het gaat niet alleen om het lerarentekort, ook over werkdruk. De realiteit is nu dat een senior leerkracht meer kan verdienen dan een directeur. Een manager die minder verdient dan zijn werknemers: die verhouding klopt niet. Over een paar jaar loop je dan tegen problemen aan omdat het beroep niet meer aantrekkelijk is."

Anders dan veel collega's acht Koelen de actie hard nodig. ,,Er is wel gebleken dat er veel voor nodig is om iets in beweging te krijgen in de sector. Als we nu niets meer doen heb je kans dat ze op het ministerie zeggen: 'We hebben veel gedaan, het is nu wel goed genoeg'."

Doet u als lid van een schooldirectie in deze regio wel mee aan deze actie? Laat het ons weten. Stuur uw reactie naar Redactie De Vallei of Redactie Rivierenland
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei