Volledig scherm
Wethouder Aart de Kruijf. © Saskia Berdenis van Berlekom

Actieplan voor noodlijdende agrariërs in regio Ede

BARNEVELD - De Barneveldse wethouder Aart de Kruijf presenteert in het voorjaar een actieplan om noodlijdende agrariërs te ondersteunen. De hardste klappen vallen op het moment in de varkenshouderij en de melkveehouderij.

De Kruijf zoekt samenwerking met andere gemeenten in de regio Foodvalley, waaronder Ede, voor een regiobrede aanpak.

Maatregelen
Het actieplan bevat verschillende maatregelen om agrariërs te ondersteunen. Een belangrijk onderdeel daarvan is het regelen van een keukentafelgesprek met een agrariër in financiële problemen. De Kruijf: „Een deskundige kan tijdens zo'n gesprek beoordelen wat het bedrijf nodig heeft om te blijven voortbestaan. Hij kan helpen met het doornemen van de bedrijfsvoering en kostenbesparingen voorstellen.”

Een boer met geldzorgen kan ook behoefte hebben aan emotionele bijstand, zegt hij. „We kijken niet alleen naar de bedrijfsvoering, maar hebben ook aandacht voor de mens achter de ondernemer.”

Verkaveling
Ruilverkaveling is een tweede onderdeel van het pakket maatregelen. „Door van kavel te ruilen, hoeven agrariërs minder ver te reizen naar hun land. Soms liggen weilanden ver weg. Ruilverkaveling is een eenvoudige manier om de bedrijfsvoering efficiënter te maken.”' Over andere maatregelen wordt nog nagedacht.

Blij
Jan Overeem van branchevereniging Vallei Boert Bewust is blij met het actieplan. „Een adviseur kan bij een keukentafelgesprek advies geven en de strategie helpen bepalen. Dat is belangrijk, want er is veel zorg bij varkenshouders en melkveehouders over de toekomst van hun bedrijf.”

Asbest
Volgens Overeem staat de agrarische sector voor een aantal grote veranderingen. Gemeentes zouden volgens hem best kunnen bijdragen om de agrariërs tegemoet te komen. Bijvoorbeeld bij het verplicht verwijderen van asbest van staldaken. In 2024 mag geen stal nog asbest op het dak hebben liggen. „Het zou een mooi gebaar zijn als de gemeente de vergunning voor het verwijderen van asbest zou willen betalen. Dat helpt agrariërs al een eindje op weg.”

LTO
Gina van Elten van werkgeversorganisatie LTO Noord Gelderse Vallei is positief over het plan van de gemeente. „Agrariërs kunnen een steuntje in de rug wel gebruiken. Niet alleen bij financiële nood, maar ook bij het nadenken over opvolging. Een groot probleem is momenteel dat veel agrariërs geen opvolger hebben. Een adviseur kan helpen met het bepalen van de toekomst van het bedrijf.”

De Vallei