Volledig scherm
De aanleg van de nieuwe afrit van de snelweg A12 bij de Maanderdijk in Ede. © Herman Stöver

Afslag A12 bij Poortwachter komt op nieuwe plek; werk aan Parklaan begint

EDE - Medewerkers van Heijmans Infra zijn bezig met de aanleg van een nieuw stuk Maanderdijk. De weg langs de A12 bij Ede komt iets zuidelijker te liggen, omdat de afslag Wageningen van de snelweg wordt verlegd. 

Nu nog rijdt het verkeer op de A12 ter hoogte van de Poortwachter eerst onder het viaduct door om vervolgens met een grote bocht naar de Dreeslaan te gaan. Straks ligt de afslag in zijn geheel voor het viaduct. 

Opgespoten

Om daar voldoende ruimte voor te hebben, moet eerst de Maanderdijk een stukje zuidwaarts opschuiven. Daar wordt nu aan gewerkt. Een stuk landbouwgrond is de afgelopen maand opgespoten met zand, zodat het toekomstige tracé van de Maanderdijk stevig komt te liggen. 

Het is de bedoeling dat het eerste deel van de nieuwe Maanderdijk eind volgende maand in gebruik wordt genomen. De huidige Maanderdijk blijft die tijd gewoon open voor het verkeer. Het hele karwei moet eind dit jaar klaar zijn.

Parklaan

De reconstructie van de omgeving van de Poortwachter heeft alles te maken met de aanleg van de Parklaan. Deze nieuwe weg moet in de toekomst de A12 verbinden met de N224. Dit is voor een goede ontsluiting van de kazerneterreinen en de Enkawijk. De Parklaan loopt vanaf de A12 richting Hoekelum. 

Om de snelweg te kruisen is er al meer dan twee jaar geleden een tunneltje aangelegd. Hij volgt grotendeels de Edeseweg en Klinkenbergerweg, maar er komt ook een heel nieuwe weg op de kazerneterreinen.

Medio 2022 is alles klaar

De eerste werkzaamheden aan de Parklaan zelf beginnen op 20 januari. Dan wordt gestart met de aanleg van kruispunten Klinkenbergerweg en World Food Center.

De werkzaamheden aan de overige delen van de weg starten naar verwachting medio 2021. Als alles volgens plan verloopt, is de hele Parklaan medio 2022 klaar.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei