Volledig scherm
© Tamara Reijers

Alle bosjes weg bij homo-ontmoetingsplek langs de A12, belangenclub boos

EDE - Rijkswaterstaat gaat werkzaamheden uitvoeren op parkeerplaats Ginkelse Zand langs de A12 bij Ede. Ook de bomen en bosjes in het bosgedeelte langs de parkeerplaats worden gesnoeid.

Juist deze plekken wordt volgens Platform Keelbos nu gebruikt door mannen die elkaar opzoeken voor romantische ontmoetingen of om seks te hebben. En dus is de organisatie boos. 

Parkeerplaats Ginkelse Zand is al jaren een homo-ontmoetingsplek. Mannen ontmoetten elkaar tot twee jaar geleden vooral in het bosperceel achter de parkeerplaats. Op last van voormalig burgemeester Cees van der Knaap van Ede werd een deur die toegang gaf tot het bos gesloten. Er zou sprake zijn van overlast en zwerfafvuil. 

Kaler

Ondanks protesten van bezoekers, Platform Keelbos en COC Nederland, bleef de deur gesloten. Inmiddels staat er zelfs een compleet nieuw hekwerk. Dat betekent dat voor de ontmoetingen alleen nog plekken resteren vlakbij de parkeerplaats.

Quote

We merken dat er steeds meer verkeer is en dat er veel klachten zijn over afval, ook in het groene deel naast de parkeer­plaats

In dat stukje bos gaat Rijkswaterstaat nu de lage bosjes weghalen en alle bomen opkronen tot drie meter hoog. Kort gezegd betekent het dat de plekken een stuk kaler zijn en alles te zien is vanaf de parkeerplaats. 

Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat voldoet de parkeerplaats daarmee aan de richtlijnen die er zijn voor de verzorgingsplaatsen langs de snelwegen. ,,Dit is een standaard richtlijn op het het gebied van groen en sociale veiligheid. We kijken momenteel naar alle 25 verzorgingsplaatsen zonder voorzieningen. We merken dat er steeds meer verkeer is en dat er veel klachten zijn over afval, ook in het groene deel naast de parkeerplaats.’’

Klacht

Matthijsen, die zich inzet voor voldoende ontmoetingsplekken, overweegt een klacht in te dienen bij Rijkswaterstaat. ,,Als alle bomen en struiken verdwijnen, zien we dat uitdrukkelijk als het actief benadelen een groep bezoekers van deze verzorgingsplaats.’’

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei