Volledig scherm
PREMIUM
© Cord Otting

Alleen de kerstboom ga ik missen

blogWe zaten in een kantoortje. Het was een van mijn eerste klussen in Ede, een plaats waarvan ik niet meer wist dan dat het op de heide lag, klein was en lelijke gebouwen had. 

Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
© Foto Raphael Drent
Quote

Maar zoals dat vaker gaat met plannen, kwam er een kink in de kabel. Iets met stroperig­heid, veranderen­de regels en onenigheid over kosten

Die eerste twee aannames bleken niet helemaal waar, de laatste des te meer. En De Klinkenberg was daar een uitstekend voorbeeld van. Arrogant torende het uit boven de wijk die vooral bestond uit voormalige woningen voor onderofficieren. Veel beton, een onvriendelijke uitstraling met balkons met spijlen die gemaakt leken voor een gevangenis. 

En er was wel meer mis, zei de toenmalige directeur die dag in 1998 tegen de journalisten. De kamers waren te klein en het gebouw was niet geschikt om voorzieningen te maken voor de bewoners, die in de loop van de jaren steeds ouder en hulpbehoevender waren geworden.

,,Vroeger moest je aantonen dat je fit genoeg was voor een bejaardentehuis, nu kom je er pas in als je slecht genoeg bent’’, zei hij treffend.

Maar er  was hoop: het pand zou snel plaatsmaken voor nieuwbouw met ruime kamers: 39 vierkante meter exact voor één persoon, 11 extra voor een stel. 

Maar zoals dat vaker gaat met plannen, kwam er een kink in de kabel. Iets met stroperigheid, veranderende regels en onenigheid over kosten. 

De bewoners van toen maakten nooit de nieuwbouw mee die uiteindelijk vorig jaar (!) werd geopend in het voormalige Het Streek - ook al pand dat te lang bleef staan.

Nu lijkt het er toch van te komen. Dit jaar wordt de toren gesloopt - volgens de plannen. Ik ben benieuwd. Het enige wat ik zal missen, is de reusachtige kerstboom van lichtjes. Die vroeger één keer per jaar van De Klinkenberg - bijna - een gezellig gebouw maakte.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Weggestuurde vrijwilligsters Toon Hermanshuis in Ede mogen niet terugkomen

    Weggestuur­de vrijwillig­sters Toon Hermans­huis in Ede mogen niet terugkomen

    ZUTPHEN / EDE - Twee ex-vrijwilligsters Atie van de Meent uit Ede en Nelleke Middendorp uit Lunteren mogen niet terugkeren op hun plek in het Toon Hermanshuis in Ede. De twee stapten naar de rechter om hun vrijwilligerswerk in het Gelderse Valleiziekenhuis waartoe het huis behoort terug te eisen. Maar de rechter oordeelde deze vrijdag dat de stichting het recht had de overeenkomst met de twee vrouwen te beëindigen.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei