Volledig scherm
© ANP

Alleen nog duurzame nieuwe bedrijfspanden in Ede

EDE - Wie in de gemeente Ede een nieuw bedrijfspand wil bouwen, moet voortaan hernieuwbare energie gaan gebruiken. 

Dat is bijvoorbeeld energie uit wind, waterkracht, zon, bodem of buitenluchtwarmte. Ede rekent hier ook warmte uit biomassa bij. Potentiële kopers moeten vooraf een plan voor het gebruik hiervan opstellen. De verkoop van een kavel gaat alleen door als de gemeente het energieplan goedkeurt.

De gemeenteraad had in een motie gevraagd om bij nieuwe panden de verplichting op te nemen van zonnepanelen op het dak. Deze verplichting is juridisch echter niet haalbaar. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom gekozen voor een verplicht duurzaamheidsplan bij nieuwbouwkavels.

Nadenken over duurzaamheid

,,Het is verstandig om bij de bouw van een pand direct na te denken over duurzaamheid’’, meent wethouder Willemien Vreugdenhil. ,,Hoe zorg je ervoor dat het pand zo min mogelijk energie verbruikt? En hoe kan er gebruik gemaakt worden van duurzaam opgewekte energie? De gemeente kan kopers wegwijs maken in de mogelijkheden.’’ Ze voegt er aan toe dat ook voor bestaande bedrijfspanden er vaak mogelijkheden zijn om hernieuwbare energie te gebruiken. Ondernemers in Ede kunnen hiervoor een energiescan aanvragen.

Voor alle nieuwbouw (dus niet alleen bedrijfspanden) geldt dat aanvragen voor een omgevingsvergunning vanaf 1 januari 2020 moeten voldoen aan de eisen voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG). Minstens 50 procent van het energiegebruik van het pand moet duurzaam zijn.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei