Volledig scherm
APAA, grondstof voor de drugs amfetamine. Beter bekend als crystal meth, van de Amerikaanse hitserie Breaking Bad. © politie

Alphenaar blijft in voorarrest na megavondst rond drugs in Lunteren

DEN BOSCH/ ALPHEN/ LUNTEREN - Alphenaar J.S. (26) blijft in de cel. Vandaag besloot de rechtbank in Den Bosch om zijn voorarrest te verlengen, nadat hij samen met een plaatsgenoot begin dit jaar werd gearresteerd voor het bezit van de stof APAA.

Bij hem en de 22-jarige andere Alphenaar werd 4000 kilo van de stof aangetroffen, de grootste vangst in Nederland tot nu toe van het nog relatief onbekende nieuwe middel. Van APAA kan amfetamine (speed) gemaakt worden.

Vandaag vond voor het eerst een tussentijdse zitting plaats in de behandeling van de rechtszaak tegen in ieder geval twee verdachten. Beide Alphenaren werden aangehouden nadat ook goederen voor het produceren van synthetische drugs werden gevonden bij hen. Dat gebeurde in bedrijfspanden in Alphen en in Lunteren.

600 kilo

De jongste verdachte werd eerder al geschorst uit voorarrest. Een derde verdachte in de zaak is vorige maand ook aangehouden maar is direct daarna weer vrijgelaten.

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak staat voor eind juli op de agenda bij de rechtbank in Oost-Brabant. Vorig jaar spande het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie voor het eerst een zaak aan na de vondst van het middel APAA. Toen betrof het 600 kilo en kreeg de verdachte een jaar cel opgelegd. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei