Amerikaanse klimaatdata veilig in Ede en Arnhem

EDE/ARNHEM  - De Amerikaanse klimaatdata die president Donald Trump offline wil halen, staan veilig op servers in Ede en Arnhem.

Volledig scherm
© Thinkstock

Wetenschappers hebben kopieën gemaakt van de data, die Trump wil laten verwijderen omdat hij niet in klimaatverandering gelooft. Ze vrezen dat de data verloren gaat, nu de president heeft bekend gemaakt de data offline te willen laten halen. Om de data te redden, zijn de gegevens gestuurd naar het bedrijf Pagefreezer, dat de gegevens vervolgens op servers plaatst van het bedrijf Hosted.nl. Hosted.nl heeft haar servers heeft staan in Ede en Arnhem.

Pagefreezer
Initiatiefnemer is de Nederlander Michael Riedijk, ceo van het Canadese bedrijf Pagefreezer. Dat bedrijf is gespecialiseerd in het archiveren van websites en heeft  op verzoek van de wetenschappers  de data naar BIT gezonden. „Het gaat in totaal om 150 complete websites, met ruim een half miljoen documenten. Het duurde een paar uur voor de gegevens waren verzonden”, vertelt sales manager John Jansen namens Pagefreezer. 

BIT
De kopieën staan op servers van Hosted.nl die ruimte huren van het bedrijf BIT in Ede en Arnhem. Als Trump de data ook hier wilt laten verwijderen, dan moet hij 'Nederland binnen vallen', aldus Jansen.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei