Een spandoek om Annemiek van Vleuten aan te moedigen.
Volledig scherm
Een spandoek om Annemiek van Vleuten aan te moedigen. © DG

Annemiek van Vleuten: ‘Met superbenen kon ik hier het verschil niet maken’

EDE - Als vierde kwam ze over de streep op de Edese Paasberg, op drie tellen van winnares Lorena Wiebes. Heel veel meer zat er zaterdag op het weinig uitdagende parcours, over slechts 122 kilometer, niet in voor Annemiek van Vleuten op het NK wielrennen in Ede.

,,Het rondje vormde geen enkele uitdaging, alleen maar over lange, rechte wegen, over goedlopend asfalt. Rij je hier 170 kilometer, kun je zo de koers zwaar maken. Eigenlijk maakten alleen de hoge temperaturen (boven de dertig graden) het nog iets lastiger.”

Leuke finale

Ede - Netherlands - wielrennen - cycling - cyclisme - radsport - Van Vleuten Annemiek (Netherlands / Mitchelton Scott)  pictured during Dutch National Championships Cycling ITT Time Trial Individual Women Elite - photo Cor Vos © 2019
Volledig scherm
Ede - Netherlands - wielrennen - cycling - cyclisme - radsport - Van Vleuten Annemiek (Netherlands / Mitchelton Scott) pictured during Dutch National Championships Cycling ITT Time Trial Individual Women Elite - photo Cor Vos © 2019 © photo: Cor Vos

Van Vleuten (36), rijdend voor het Australische Mitchelton-Scott, gooide in de laatste omloop in haar woonplaats Wageningen met haar enige ploeggenote Moniek Tenniglo de knuppel in het hoenderhok. Op de geaccidenteerde Geertjesweg ging het gas erop.

,,Wij wilden er op het laatst nog iets leuks van maken, dat is gelukt’', lachte Van Vleuten. ,,Met de sterkste meiden reden we naar de kopgroep van acht. En dat leidde tot een leuke finale. Lucinda Brand reed in Bennekom slim weg, maar zij hield het ook niet vol.”

Toch een goede week 

Tijdritspecialiste Van Vleuten, met steun van die andere tempobeul Ellen van Dijk, rekende de tweevoudig kampioene Brand op de lang rechte weg naar Ede in. ,,Daar had ik misschien nog een poging moeten wagen’', keek de wereldkampioene tijdrijden terug.

,,Op twee kilometer van de finish, daar had het wellicht gekund. Toen ik even later als vierde de laatste bocht doorkwam, wist ik dat de drie voor mij (Wiebes, Marianne Vos en Amy Pieters) buiten bereik bleven. Ach ja, tweede worden of vierde, dat maakte mij ook geen bal uit.”

Van Vleuten keek toch terug op een goede week. ,,Mijn winst bij het NK tijdrijden, afgelopen woensdag, maakt veel goed. Daar reed ik 48 kilometer in het uur, een onvoorstelbaar hoog gemiddelde. Ik heb superbenen, maar op dit rondje kon ik daarmee in de wegwedstrijd niet het verschil maken. Ik ben wel klaar voor de Giro d’Italia, die volgende week vrijdag begint.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei