Volledig scherm
De Apache op de Ginkelse Heide bij Ede. © GinoPress B.V.

Apache maakt voorzorgslanding op Ginkelse Heide bij Ede

EDE - Een Apache heeft dinsdag aan het eind van de middag een zogenaamde voorzorgslanding gemaakt op de Ginkelse Heide bij Ede. Wat er precies met de gevechtshelikopter aan de hand is, is nog onduidelijk. Een speciaal team van de Koninklijke Luchtmacht, een Downed Aircraft Recovery Team (DART), onderzoekt de oorzaak van de ongeplande landing.

Een woordvoerder van de Koninklijke Luchtmacht laat weten dat de Apache, die vanaf vliegbasis Gilze-Rijen in Noord-Brabant bezig was aan een reguliere oefening, mogelijk tot woensdagochtend op de Ginkelse Heide blijft staan. Bewakers blijven bij de helikopter.

,,Er kan van alles aan de hand zijn geweest’’, meldt de voorlichter. ,,Misschien was er iets met de motor of was er sprake van bepaalde gedragingen, zoals trillingen.’’ Een echt gevaarlijke situatie heeft zich, volgens hem, niet voorgedaan. De Apache is 'netjes' op de grond gezet en nadat de piloten zelf geen mankement konden ontdekken, is het DART ingeschakeld.

Oranje lampje

Een voorzorgslanding is ook iets anders dan een noodlanding, benadrukt hij. ,,Je moet je voorstellen dat je met je auto rijdt en dat er niet een rood, maar een oranje lampje gaat branden. Dan zet je 'm voor de zekerheid aan de kant. Wanneer er iets is met een F16, moeten we naar een vliegveld. Met een helikopter kun je in principe overal landen.’’

Voorzorgslandingen komen vaker voor, voegt hij toe. ,,Voor ons is dit dan ook niet heel apart.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei