Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Eveline Van Elk

Arnhemmer bestraft voor exploitatie megawietkwekerij in Ede ondanks inzet katvanger

De Arnhemse politierechter had donderdag een flinke kluif aan een hardnekkig ontkennende verdachte die ervan werd beschuldigd dat hij een wietplantage van industriële proporties had geëxploiteerd in een illegaal aangelegde kelder van een gehuurd bedrijfspand te Ede. Toch werd de man veroordeeld. 

Uiteindelijk verklaarde hij deze 32-jarige Arnhemmer op alle fronten schuldig: zowel aan bezit van cannabiskwekerij, als diefstal van elektriciteit alsmede vernieling van de meterkast én vernieling van het door hem gehuurde pand.

Het vonnis: een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden, 180 uur taakstraf en hij moet als aanbetaling bijna 52.000 euro aan de gedupeerde eigenaar van het pand betalen. Doet hij niet, dan moet hij 291 dagen de cel in.

Quote

Je hebt ons betrapt, we hebben hier een wietplanta­ge.

Een Edese ondernemer keek vreemd op toen hij op 20 april 2018 eens een kijkje ging nemen in een door hem verhuurd bedrijfspand aan de Hoefweg in Ede. Niet alleen ontdekte hij in de vloer op de begane grond een luik dat er nooit had gezeten, ook hoorde hij stemmen die uit het niets leken te komen.

Nadat hij het luik had geopend, kwam hem een jongeman uit een trapgat tegemoet die paniekerig uitriep: „Je hebt ons betrapt, we hebben hier een wietplantage.” Toen de verbijsterde ondernemer in de hem onbekende ruimte afdaalde, ontdekte hij dat daar vier kelderruimtes van bij elkaar 50 vierkante meter waren uitgegraven waar ruim 1300 wietplantjes stonden te groeien.

Quote

Deze verdachte had geen cent te makken

In eerste instantie meldde een andere man zich als verantwoordelijke. Maar de officier van justitie bestempelde zijn verklaring als een fantasieverhaal. „Deze verdachte had geen cent te makken en bleek een uitermate kwetsbare persoon in een begeleid-wonensituatie te zijn”, zo legde ze uit. Een katvanger dus die – tegen zijn zin - in juli jl. al werd vrijgesproken. Justitie ziet de 35-jarige huurder juist als verdachte.

Voor de Edese verhuurder waren de druiven bijzonder zuur: hij mist al ruim anderhalf jaar huurinkomsten want het pand is door de gemeente afgekeurd voor verhuur vanwege instortingsgevaar. Er waren, zoals de aanklager het uitdrukte, bepaald geen ingenieurs aan het werk geweest. Geld om de noodzakelijk reparaties uit te voeren, heeft hij niet. De door de rechter toegekende schadevergoeding beslaat maar een deel van de kosten die in totaal 74.000 euro bedragen. Daarover loopt nog een civiele procedure.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei