Volledig scherm
Ziekenhuis Gelderse Vallei © PR

Artsen Gelderse Vallei ondersteunen topsporters in Rio

EDE - Nederlandse sporters krijgen in Rio tijdens de Olympische en Paralympische Spelen deskundige medische zorg uit Ede. Het Radiologisch Centrum voor Topsport (RCT) en de afdeling topsportgeneeskunde van Ziekenhuis Gelderse Vallei hebben een unieke positie: Het RCT doet second-opinion-onderzoek voor radiologie vanuit Ede en de drie topsportartsen doen medische begeleiding ter plaatse in Rio.

Als een geblesseerde sporter in Rio een röntgen-, echo- of MRI-onderzoek krijgt, kijken ook de topsport-radiologen Bas Maresch, Frans Timmer, Jacco Spermon en Gert-Jan Spaargaren mee. Zij beoordelen in Ede de gemaakte beelden en geven advies over de diagnose en behandeling. „Als een sporter een blessure oploopt, krijgen wij de onderzoeken voor directe beoordeling van de medische staf van NOC*NSF in Rio in het ziekenhuis in Ede op onze beeldschermen in een speciaal ingericht werkstation", legt radioloog Bas Maresch uit. Hij is met drie collega-radiologen van het RCT in het bijzonder getraind in het opsporen van de kleinste afwijkingen door blessures bij topsporters.

Topsportgeneeskunde
De topsportartsen van Ziekenhuis Gelderse Vallei Peter Vergouwen, Ingrid Paul en Petra Groenenboom zijn aanwezig in Rio voor medische begeleiding. Peter Vergouwen is het tweede deel van de Spelen als algemeen sportarts aanwezig, Ingrid Paul doet de medische begeleiding van het dames volleybalteam en Petra Groenenboom begeleidt de atletiekploeg als topsportarts. Het team topsportartsen is werkzaam in Rio om de topsporters optimaal medisch te begeleiden en te ondersteunen.

Samenwerking
NOC*NSF werkt nauw samen met de afdeling topsportgeneeskunde. Het Radiologisch Centrum voor Topsport in Ede werkt al sinds 2008 samen met NOC*NSF, de second opinions tijdens de Olympische en Paralympische Spelen zijn hier onderdeel van. Deze samenwerking bevalt zo goed dat besloten is deze te continueren voor de Spelen in Rio. De radiologen van het RCT waren reeds betrokken bij de Spelen in Beijing, Londen, Vancouver, Sotsji en ook bij de Europese Spelen in Bakoe.

De Vallei