Volledig scherm
Een van de houten barakken, later als woning gebruikt. Nu een rijksmonument. © Jan Kijlstra/ Erfgoed Ede

Barakken naast de Klinkenberg in Ede worden gemeentelijk monument

EDE- Het Edese college van B en W besloot vandaag samen met Stichting Erfgoed Ede en Historisch militair platform Ede dat de barakken naast het zorgcentrum naast verzorgingshuis de Klinkenberg een gemeentelijk monument worden. Er was sprake van het afbreken van de barakken, omdat er nieuwbouw kwam op deze plek. De gebouwen worden nu verplaatst.

Dat verplaatsen kan volgens de Stichting Erfgoed Ede op een makkelijke manier. Toen de ontwikkelaar van het nieuwbouwproject Ibrox Projecten B.V. dit hoorde, heeft hij meteen hulp aangeboden om een plan neer te leggen bij de gemeente. Daar is uitgerold dat de ontwikkelaar de barakken gaat demonteren en dat de stichting een geschikte plek zoekt voor de monumenten. Daar is de stichting nog steeds mee bezig.

Geschiedenis

De houten barakken stammen uit 1907 en zijn gebouwd als bijgebouw van de Edese militaire kazerne. In de bijgebouwen werden zieken behandeld die niet naar Arnhem verplaatst konden worden doordat ze bijvoorbeeld bacteriële infecties hadden. Ze zijn aangekocht door het Ministerie van Oorlog in die tijd.

Het belang van de barakken als gemeentelijk monument, is voornamelijk het naar voren brengen van de militaire geschiedenis van Ede. Maar ook om te laten zien dat Ede al ver was in het behandelen van bacteriële ziektes aan het begin van de 20ste eeuw.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei