Aardgas.
Volledig scherm
Aardgas. © ANP

Basisschool De Vuurvogel wil van het aardgas af

EDE - Basisschool De Vuurvogel aan de Nachtegaallaan in Ede moet, als het aan de gemeente ligt, de eerste school in de stad worden die van het aardgas af gaat. De school is aangemeld voor een landelijke proef waarin oudere schoolgebouwen gasloos gemaakt worden.

De school zit in een monument uit 1951. Als de school in aanmerking komt voor de proef wordt het binnenklimaat verbeterd en de ventilatie aangepakt. Hierdoor kan de temperatuur in de zomer en in de winter beter geregeld worden.

,,We willen met de proef meedoen om ervaring op te doen. Zo kunnen in de toekomst onze schoolgebouwen nog slimmer en sneller aardgasvrij en energiezuinig gemaakt worden’’, zegt wethouder duurzaamheid Lex Hoefsloot.

3,5 miljoen subsidie

De proef is een idee van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. Er mogen tien scholen meedoen. Het rijk trekt 3,5 miljoen subsidie uit voor de aanpassingen.

Ede heeft ook ambities op het gebied van aardgasvrij wonen. Ze wil ook aan de slag in de Bloemenbuurt en de Kolkakkerweg. De gemeente gaat met bewoners in gesprek om te horen welke vragen er leven en hoe er over dit onderwerp wordt gedacht. In juni vroeg de gemeente bij het rijk subsidie aan voor het aardgasvrij maken van de Bloemenbuurt en de Kolkakkerweg, deze aanvraag werd afgewezen. Er waren 75 gemeenten die een aanvraag indiende, daarvan zijn er 20 gehonoreerd. Ede zoekt nog uit wat de reden voor de afwijzing is, zodat ze bij de volgende subsidieaanvraag beter beslagen ten ijs komt. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei