Volledig scherm
Bello, de elektrocar die in Bennekom gaat rijden. © Malkander

Bello, een elektrisch wagentje, gaat ouderen in Bennekom naar activiteiten vervoeren

BENNEKOM - Een elektrisch wagentje, bestuurd door een vrijwilliger, gaat oudere Bennekommers vervoeren. Naar de huisarts bijvoorbeeld of naar een plek waar ze samen met anderen de maaltijd kunnen nuttigen.

Het initiatief voor deze nieuwe vorm van vervoer komt van de Edese welzijnsorganisatie Malkander. Het viel sociaal werker Hüseyin Öztaş op dat veel ouderen in Bennekom kampten met vervoersproblemen. Ze waren daardoor niet in staat om van deur tot deur te komen, waardoor ze niet konden deelnemen aan activiteiten. Met eenzaamheid als gevolg.

Korte afstanden

,,Het gaat echt om vervoer over korte afstanden, zoals aanschuiven bij een maaltijd als zelf koken niet meer lukt. Of een ritje naar een huisarts. Ik ben op zoek gegaan naar mogelijkheden om deelname aan activiteiten makkelijker te maken en ben toen uitgekomen bij dit elektrische wagentje’’, vertelt hij. ,,Vrijwilligers kunnen die makkelijk besturen en het is nog eens milieuvriendelijk ook.’’

De lokale bus richt zich vooral op het vervoer van kwetsbare en eenzame ouderen die niet in staat zijn dit zelf te organiseren. De buurtbus is in eerste instantie een vervoersdienst, stelt welzijnsorganisatie Malkander, maar ook een middel om eenzaamheid te voorkomen. Het nieuwe vervoer stelt namelijk ouderen in staat activiteiten die voor hen worden georganiseerd, bij te wonen. Elders zijn dergelijke initiatieven waarbij vrijwilligers ouderen vervoeren, een groot succes. 

Negen vrijwilligers als chauffeur

Samen met een werkgroep bestaande uit dorpsbewoners heeft Malkander het initiatief voor vervoer met een elektrische wagen verder ontwikkeld. Inmiddels hebben zich negen vrijwilligers opgegeven die ouderen binnen Bennekom willen vervoeren. Aan die negen chauffeurs denkt Malkander voldoende bestuurders te hebben om de oudere bewoners van Bennekom van dienst te zijn. 

Het nieuwe vervoersmiddel gaat Bello heten. Waarom? Veel oudere Bennekommers kennen het oude treintje Bello nog dat tussen Wageningen en Ede tufte. Het is nu haast niet meer voor te stellen, maar vroeger was er een spoorlijn tussen Ede en Wageningen. Die ging tot 1968 dwars door het centrum van Bennekom. Bello is daardoor een bekende naam in het dorp. 

Officiële opening

Op donderdag 17 oktober wordt Bello officieel nieuw leven ingeblazen. Dan verrichten de Edese wethouder Willemien Vreugdenhil en Maudy Hylkema, bestuurder van Malkander, de opening. Dat doen zij om 16.00 uur aan de voorzijde van buurthuis Broek-Akker aan het Hof van Sint Pieter in Bennekom. 

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei