Volledig scherm
Links het betwiste percel in het bos. Op de achtergrond de woningen van de bezwaarmakers. © dg

Bennekommers willen bos, geen koeien

BENNEKOM - Een betwist stuk grond in het bosgebied van Bennekom mag boerenland worden, meent de gemeente Ede. Dat was het immers altijd al, aldus het gemeentebestuur. Maar dát bestrijden enkele boze bewoners, die willen dat het stuk 'bos' blijft. Andere omwonenden snappen echter weinig van de ophef. 

Op dit moment heeft de grond de bestemming 'bos'. Zo werd het de afgelopen jaren echter niet gebruikt. Volgens bewoner Bakker van de Bosbeekweg in Bennekom heeft de huidige eigenaar het stuk grond naast zijn perceel het laatste jaar illegaal gebruikt voor het houden van koeien en het uitrijden van mest. En dat zorgde voor hinder in de buurt. Er is vervolgens door de gemeente gehandhaafd, maar in nieuwe plannen van de gemeente mogen er toch agrarische activiteiten plaatsvinden op het stuk land.

Bezwaar

Bakker maakte mede daarom samen met zijn buurman bezwaar tegen het plan om nu toch agrarische activiteiten toe te staan. ,,De gemeente probeert nu het illegale gebruik te legaliseren door een bestemmingsplanwijziging.’’

De bezwaarmakers wijzen onder meer op het kwetsbare karakter van het gebied, dat valt onder Natura2000-wetgeving. Ook stellen ze dat de grond pas recent is vrijgemaakt van bomen en struiken. Maar vooral over de manier waarop de gemeente acteert, zorgt voor wrevel bij de Bennekommers. 

Agrarisch of bos?

Voordat Bakker zijn huis eind 2015 kocht, zocht hij uit wat op het perceel was toegestaan. Hij werd door de gemeente verwezen naar een landelijke website voor ruimtelijke plannen waarop het terrein als bos stond aangeduid. Klaar dus, dacht hij. De raad, die vanavond beslist, besprak de nieuwe plannen eerder al. Daarbij ging ook veel mis, meent Bakker. De raad had namelijk niet de juiste informatie, meldt hij. In een van de documenten waarop de raad het besluit moet baseren, stond geschreven dat in het bestemmingsplan Buitengebied Ede 1975 de grond aangeduid is als 'agrarisch'. Dat had 'bos' moeten zijn.

Een gemeentewoordvoerder vindt het vervelend dat onduidelijkheid is ontstaan. ,,In de zienswijzennota staat inderdaad een verschrijving. Na de oordeelsvormende raadsvergadering is dit echter gecorrigeerd. Daar is iedereen nu ook van op de hoogte.’’

Ondertussen begrijpt de eigenaresse van het stuk grond weinig van de ophef. Zij meent dat de grond altijd al landbouwgrond was.  Andere omwonenden steunen haar. Zij stellen dat het niet klopt wat Bakker en zijn buurman beweren, dat het land pas recent ontgonnen is. Zij zeggen geen enkel probleem te hebben met de bestemmingsplanwijziging.  ,,Het is gewoon landbouwgrond’’, zegt een van hen.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Dit pluimveebedrijf in Lunteren kwam de fipronylcrisis te boven, en krijgt nu complimenten van minister Schouten
    PREMIUM
    VIDEO

    Dit pluimveebe­drijf in Lunteren kwam de fipronyl­cri­sis te boven, en krijgt nu complimen­ten van minister Schouten

    LUNTEREN - Vol overtuiging begonnen Jantine en Martijn van Veldhuizen tien jaar geleden een biologische pluimveehouderij aan de Vitterweg in Lunteren, in de boerderij van zijn grootouders. Dat ging jaren goed, tot in 2017 de fipronylcrisis ook hun bedrijf teisterde. Alle kippen werden geruimd, de kosten waren voor hen. Minister Carola Schouten bezocht maandagmiddag toevallig juist hun bedrijf tijdens haar bezoek aan Food Valley. En loofde hun doorzettingsvermogen.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei