Volledig scherm
© ANP

Bennekoms regenwater niet meer in het riool, maar in de tuin

BENNEKOM - Het regenwater in Bennekom-Oost wordt in de toekomst gebruikt om de tuinen van de inwoners van voldoende water te voorzien. Het verdwijnt dus niet meer in het riool. Dat is althans de mogelijkheid die 1.750 huishoudens in het gebied krijgen van de gemeente Ede. Deelname is gratis.

De gemeente biedt de bewoners van Bennekom-Oost de mogelijkheid om hun regenwaterafvoer af te koppelen van het riool. Via een ingenieus systeem wordt het water ondergronds verspreid in de tuin. Deze manier van regenwateropvang moet zowel in tijden van droogte als van overvloedige regenval een oplossing bieden. Bij een stortbui verdwijnt het water snel in de grond, die het vast houdt voor drogere tijden. Het water in de openbare ruimte in Bennekom-Oost is al afgekoppeld van het riool. Via een speciale voorziening verdwijnt dat in de bodem.

Andere buurten

Bennekom-Oost is niet de eerste wijk in de gemeente Ede waar op deze manier met regenwater wordt omgegaan. Eerder is dit met succes ingevoerd in de Burgemeestersbuurt, de omgeving van de Stationsweg, Op den Berg en Oortveldlaan en omstreken. Exacte cijfers zijn nog niet bekend, maar bij de eerste drie van die vier buurten hebben circa 550 van de 1.055 huishoudens meegedaan. ,,Dit is dus meer dan de helft. Hierover zijn we zeer tevreden’’, zegt een gemeentewoordvoerder. In Bennekom deden aan de Weerkruislaan ruim zeventig van de honderd huishoudens mee aan de omschakeling. 

Voor Bennekom-Oost ligt in totaal 2,8 miljoen euro klaar om het regenwater uit het riool te houden. ,,Welk bedrag hiervan daadwerkelijk wordt gebruikt is afhankelijk van de deelnamebereidheid van de huishoudens in Bennekom. Dat is op dit moment nog niet bekend.’’ De eerste informatieavond is vorige week geweest.

Wateroverlast

Het is overigens niet de bedoeling dat deze methode overal in de gemeente Ede wordt ingevoerd. ,,Nee, we focussen ons met deze methode op kwetsbare gebieden, waar veel wateroverlast heerst. Regenwater afkoppelen is technisch gezien niet overal haalbaar.’’ 

Ede zet voor andere gebieden in op andere methodes, zoals het ‘ontstenen’ van tuinen. Dat staat bekend onder de naam Operatie Steenbreek.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei