Volledig scherm

'Beveiliging websites gemeenten is taak Den Haag'

EDE/DEN HAAG - Kamerleden van de PvdA vinden dat de communicatie tussen burger en gemeente door de overheid in Den Haag geregeld moet worden, in plaats van die verantwoordelijkheid bij iedere gemeente apart te leggen. Dat blijkt uit vragen van PvdA-Kamerleden Astrid Oosenbrug en John Kerstens aan de ministers Ronald Plasterk en Ad van der Steur over de hack van de gemeentelijke website van Ede.

Door die hack zijn mogelijk de persoonsgegevens van 3.700 Edenaren in verkeerde handen terechtgekomen.

Hulp minister
De Kamerleden Oosenbrug en Kerstens willen van de ministers van Binnenlandse Zaken en van Veiligheid en Justitie weten of zij ook vinden dat de beveiliging van gemeentewebsites een zaak is die het niveau van gemeenten overstijgt. Ze vragen de ministers of ze gemeenten gaan helpen bij het beveiligen van hun digitale infrastructuur en zo ja, hoe?

Hackers
De database van de gemeente Ede werd vier dagen – tussen 20 en 24 mei van dit jaar – vanuit Oost-Europa ingezien. Er stonden gegevens in vanaf januari 2015.

Hackers leidden mensen die het algemene contactformulier van de gemeente hadden ingevuld door naar sites over afvallen en geld lenen. Om dat te bewerkstelligen hadden de hackers zichzelf toegang verschaft tot de database van de website. Daarin waren ook de persoonsgegevens van 3.700 Edenaren, die gebruik hadden gemaakt van het formulier, opgeslagen.

Diefstal
De gemeente maakte begin augustus bekend dat de website was gehackt nadat ambtenaren het digitale inbraak hadden ontdekt. Of de persoonsgegevens daadwerkelijk zijn ingezien en gestolen, is niet duidelijk.

Aangifte
De twee Kamerleden vragen zich bovendien af of de gemeente aangifte heeft gedaan, wat de Autoriteit Persoonsgegevens van het datalek vindt en wat die organisatie met de melding doet die de gemeente Ede heeft gedaan nadat het datalek werd ontdekt.

Het gemeentebestuur van Ede kan vandaag niet reageren op de stelling dat de gemeenten de verantwoordelijkheid voor beveiliging van hun sites uit handen zouden moeten geven.

De Vallei