Volledig scherm
Het tuindorp Kolkakker in Ede. © DG

Bewoners botsen over sloop groot deel tuindorp Ede

EDE - Een groep bewoners van de Kolkakkerbuurt in Ede blijft zeer kritisch over het plan om het grootste deel van de 163 huizen te slopen en er 50 te renoveren. De bewoners, verenigd in een actiecomité, heeft recent het vertrouwen opgezegd in de bewonerscommissie die over het plan meedenkt met verhuurder Woonstede.

De critici willen dat alle huizen in het tuindorp ten zuidwesten van Ede Centrum blijven staan.

Stemming
Ze vinden dat het plan voor sloop van ruim 100 huizen plus renovatie van 50 andere woningen van tafel had moeten gaan na een stemming onder bewoners deze zomer. Daarbij stemde 66 procent van de bewoners voor, terwijl een minimaal percentage van 70 nodig was om door te kunnen. In plaats van te stoppen, besloten Woonstede en de bewonerscommissie om een stedenbouwkundig plan te maken en daarna opnieuw te stemmen.

Pijn
De commissie stelt dat ze alle bewoners vertegenwoordigt. Binnenkort komen er twee plekken vrij, die open staan voor tegenstanders van sloop. Er is begrip voor de pijn die er zit. Velen hebben een laag inkomen en hikken aan tegen nieuwbouw en daarmee hogere huur. Ook zijn er bewoners die veel in hun huis geïnvesteerd hebben. Anderen willen hun tuin van honderden vierkante meters niet kwijt.

Waarschijnlijk volgt in februari een nieuwe stemming.

De Vallei