Volledig scherm
Het gemeentehuis van Ede. © DG

Bij GemeenteBelangen Ede vertrokken raadslid Wijnsouw gaat als eenmansfractie verder

EDE - Ellen Wijnsouw is niet van plan om haar zetel in de Edese gemeenteraad op te geven. Afgelopen vrijdag maakte haar partij GemeenteBelangen bekend dat de samenwerking met haar was beëindigd. De Edese wil nu in haar eentje verder als Fractie Wijnsouw.

De Edese die al dertien jaar in de gemeenteraad zit, meldde zondag dat ze zich niet kan vinden in het persbericht van GemeenteBelangen van afgelopen vrijdag. Daarin wordt gesteld dat verschillen van inzicht over koers en toekomstbeeld de reden waren voor de breuk.

Conflict met een fractiegenoot

Quote

We kregen van haar een ultimatum, of hij eruit of zij zou vertrekken.

Gabrielle Hazeleger

Rijnswouw zei zondag in een verklaring dat een conflict met iemand binnen de fractie reden is voor de breuk. Volgens haar heeft die persoon haar onlangs ‘onder de gordel’ en met onwaarheden respectloos bejegend. Voor haar was de maat vol en ze heeft de fractievoorzitter gevraagd om die fractiegenoot te royeren. ‘Het bestuur en fractie heeft echter anders besloten', aldus het vertrokken raadslid.

Over wie die fractiegenoot is, laat Wijnsouw zich niet uit. Fractievoorzitter Gabrielle Hazeleger van GemeenteBelangen bevestigt dat het gaat om een conflict tussen Rijnsouw en een fractiegenoot. Over de aard van dat conflict wil Hazeleger niets kwijt. ,,Maar het speelde al langer. We kregen van haar een ultimatum, of hij eruit of zij zou vertrekken. We hebben dat binnen het bestuur en de fractie besproken. En dit is eruit gekomen. We betreuren dit, want we hebben altijd prettig met Ellen gewerkt.”

Wijnsouw wil in ieder geval niet met wrok op haar tijd bij GemeenteBelangen terugkijken. Het is ‘een lokale partij waar binnen de fractie altijd debatten waren over verschillende onderwerpen om elkaar te overtuigen om uiteindelijk met één standpunt naar buiten te komen. En mocht iemand zich niet kunnen vinden in dat standpunt dan kon diegene een hoofdelijke stemming aanvragen. Iedereen tevreden. Maar altijd met wederzijds respect naar elkaar', aldus Wijnsouw zondag in haar verklaring.

Fractie Wijnsouw

Ze blijft in de gemeenteraad omdat zij - volgens eigen zeggen - nog verplichtingen heeft naar haar kiezers en zij gaat zich, als Fractie Wijnsouw, beraden hoe zij hieraan invulling geeft.

GemeenteBelangen Ede verliest daarmee één van de vijf zetels in de gemeenteraad. De partij maakt deel uit van het college van B en W. Het verlies van de zetel heeft geen gevolgen voor de meerderheid van het college in de gemeenteraad.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei