Volledig scherm
Een medewerker van Iddink aan het werk, op archiefbeeld. © Sandra Peerenboom

Boeken inleveren binnenkort verleden tijd

EDE - Hoewel het boeken inleveren voor veel middelbare scholieren nu nog het officieuze begin van de vakantie inluidt, kan dat sentiment over een paar jaar weleens anders zijn. Dat vermoedt het Edese Iddink, een van de grootste boekenleveranciers van het land.

Momenteel verleent Iddink jaarlijks nog zo’n twee miljoen boeken aan honderdduizenden leerlingen op enkele honderden scholen. 

Toch zet het bedrijf met investeringen momenteel vol in op digitalisering van het onderwijs, vertelt woordvoerder Pieter Dubois. ,,Wij weten niet of het boek altijd relevant zal blijven. De afgelopen schooljaren merken we een daling in het aantal uitgeleende boeken en een stijging in de uitgegeven digitale licenties.”

En volgens Dubois is dat een logische verandering. ,,Digitaal lesmateriaal heeft inhoudelijk steeds meer te bieden, vooral op het gebied van interactiviteit en actualiteit. Maar laat ik voorop stellen: voor ons is het om het even waar de school voor kiest. Wij leveren het allebei. Wel geven scholen vooralsnog in grote meerderheid aan dat ze niet alleen digitaal willen werken. Het papieren boek zal dus ongetwijfeld blijven bestaan.”

Biologie en wiskunde meest uitgeleend

Het Edese bedrijf, dat onlangs met het hoofdkantoor verhuisde naar Amersfoort, draait momenteel overuren met het ophalen en controleren van alle boeken.  ,,Er zijn nu dagelijks ruim vijfhonderd medewerkers in ons magazijn, maar zeker ook op alle scholen actief. De zomerperiode is ons piekmoment.” 

De meest uitgeleende boeken zijn de methodes Getal en Ruimte (wiskunde) van uitgeverij Noordhoff en Biologie Voor Jou van uitgeverij Malmberg.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei