Volledig scherm
Boeren verzamelden zich donderdag in Winterswijk ook al tegen de nieuwe stikstofmaatregelen. © ANP

Boeren sluiten de rijen, de ene actiegroep steunt de andere

EDE - Agractie, het actiecomité achter het grote boerenprotest van vorige week, steunt het nieuwe boerenprotest van volgende week woensdag. Agractie-leider Bart Kemp uit Ede roept de achterban op om mee te doen aan de nieuwe actie.

Boeren trekken volgende week naar het Binnenhof, onder meer uit protest tegen de kabinetsplannen om boerenbedrijven nabij natuurgebieden uit te kopen. Die actie is georganiseerd door actiegroep Farmers Defence Force.

De eerste actie van vorige week, toen het verkeer in heel land lam kwam te liggen, werd door beide actiegroepen samen gehouden. Maar afgelopen weekeinde besloten ze ieder zijns weegs te gaan, omdat ze het niet eens werden over een strategie.

Bart Kemp stelt aan de steun wel een voorwaarde. ,,Agractie spreekt zijn volledige steun uit voor de actie van 16 oktober, mits deze binnen de kaders van de wet en publieksvriendelijk blijft.”

Haalbaar

Of dat laatste haalbaar is, is zeer de vraag. De boeren uit het heel het land trekken in de ochtendspits met tractoren op naar Bilthoven, waar ze eerst haan demonstreren bij rijksgezondheidsdienst RIVM.

Daarna rijden ze door naar het Binnenhof, waar ze ook de nacht door willen gaan brengen. Donderdag maken ze nog een trekkertour langs verschillende rijksgebouwen.

Vandaag is er ook al een boerenprotest, ditmaal bij het provinciehuis in Den Bosch. Gisteren demonstreerden de boeren in Winterswijk.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei