Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Herman Stover

Bouwen is weer mogelijk in Ede

EDE - Wie ondanks de stikstofcrisis een huis wil bouwen, kan dat doen in de gemeente Ede. Het neerzetten van die nieuwe woning moet wel klimaatneutraal en met aandacht voor de natuur gebeuren.

De plannen voor nieuwe woningen in de Edese wijk Kernhem en voor bedrijventerreinen De Stroet in Lunteren en De Hooikamp in Ederveen kunnen ondanks de problemen met stikstof, toch doorgaan.

Tenminste, als de initiatiefnemers de plannen zodanig aanpassen dat de bebouwing klimaatneutraal wordt neergezet en er met aandacht voor de natuur wordt gebouwd. ,,In Ederveen is het ontwerp al ‘natuurinclusief’’’, zegt wethouder Willemien Vreugdenhil. ,,Dus dat kan door.’’

Met de eigenaar van Villa Richmond aan de Stationsweg wordt nog gesproken over de mogelijkheden om de bouw onder de nieuwe voorwaarden door te laten gaan.

Quote

Wij gaan ervan uit dat we met deze maatrege­len wel ecologisch verant­woord werken.

Willemien Vreugdenhil, Wethouder Ede

Nog zoeken naar oplossingen voor nieuwe bouwplannen

De nieuwe regels van Ede gelden alleen voor projecten waarvoor al een onherroepelijk bestemmingsplan is vastgesteld. Voor nieuwe plannen zoekt Vreugdenhil nog naar oplossingen.

De gedachte achter de Edese methode is dat bouwplannen die voldoen aan de eisen voor klimaat en natuur tijdens de bouw weliswaar voor een zeer geringe extra hoeveelheid stikstof zorgen.

Vrachtwagens en andere machines stoten dan stikstof uit, maar omdat er maatregelen zijn genomen voor energievoorziening en dergelijke is dat na oplevering verleden tijd.

Volgens Vreugdenhil kleeft er nog wel een juridisch risico aan deze oplossing. ,,Andere gemeenten willen helemaal geen uitstoot van stikstof tijdens de bouw. Maar wij gaan ervan uit dat we met deze maatregelen wel ecologisch verantwoord werken.’’

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei