De koninklijke hoogheden op de Ginkelse Heide
Volledig scherm
De koninklijke hoogheden op de Ginkelse Heide © REUTERS

Britten op Ginkelse Heide Ede: ‘Remember Arnhem, lads’

EDE - De massaal bezochte herdenking van de luchtlandingen op de Ginkelse Heide in Ede maakte zaterdag veel indruk op de tienduizenden aanwezigen. ,,Remember Arnhem lads‘’, zei de Britse luitenant-kolonel Andrew Waering van een huidig Brits luchtmobiel bataljon. De strijd van september 1944 mag nooit vergeten worden.

Wat er ooit ook mag veranderen in de oorlogsvoering, de Airborne-spirit mag nooit verloren gaan, betoogde de Britse commandant. Er werd gezamenlijk een krans gelegd door prinses Beatrix en prins Charles, die gekleed was in een gevechtstenue. 

Edes burgemeester

De kranslegging en twee minuten stilte volgden op toespraken van onder meer de Edese burgemeester René Verhulst en minister van defensie Ank Bijleveld. Ze betoonden beide hun grote dankbaarheid voor de offers die de geallieerden 75 jaar geleden hebben gebracht in hun pogingen om Nederland te bevrijden. En Bijleveld benadrukte het belang van internationale samenwerking om vrede, veiligheid en vrijheid blijvend te bewaren. Verhulst gaf aan diep te buigen voor de mensen die destijds gesneuveld zijn maar ook voor de overlevenden die nu nog naar Ede konden komen om te herdenken.

Prinses Beatrix praat met een veteraan in Ede
Volledig scherm
Prinses Beatrix praat met een veteraan in Ede © REUTERS
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei