Bronsttijd, maar nog geen burlend hert te bekennen op de Veluwe

videoTientallen fotografen staan deze weken dagelijks in slagorde opgesteld langs de weg in het Nationale Park de Hoge Veluwe. Ze hopen het perfecte beeld van de hertenbronst te schieten. Die kans is echter klein. De meeste dieren zijn er nog altijd niet klaar voor.

Hij kent het park en zijn getijden op zijn duimpje, maar toch staat boswachter Henk Ruseler vol verbazing te kijken als hij op een van de open vlaktes van de Hoge Veluwe een grote groep mannelijke edelherten ziet.

Een stuk of dertig mannetjes loopt gebroederlijk met elkaar weg van de landrover die Ruseler over de hobbelige paden stuurt. ,,Ongekend. Dit heb ik nog nooit eerder gezien in deze periode.’’

Het is de tijd van de edelhertenbronst in het park. Tenminste, dat zou het moeten zijn. Al deze mannetjes zouden los van elkaar op pad moeten zijn, op zoek naar vrouwtjes om deze vervolgens te imponeren met het burlen. En dat is waar de bezoekers naar op zoek zijn, het imponerende gezicht van een groot edelhert dat zich uitstrekt om het bijzondere geluid te laten horen dat afgelopen zondag nog door zestien mensen zo goed mogelijk werd nagebootst hij het NK Burlen.

Maar dat geluid is maar amper te horen, deze avond.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei