Volledig scherm
Politie controleert jongens die hulpverleners in Ede met vuurwerk bekogelden. © Melvin Ewald/ Persbureau Heitink

Burgemeester Ede wil ouders van jongeren traceren die brandweer aanvielen en bekogelden met ‘heel zwaar vuurwerk’

EDE - ‘Verschrikkelijk en ziekmakend’. Zo omschrijft burgemeester René Verhulst in Ede het belagen van hulpverleners in de afgelopen oudejaarsnacht in de stad Ede. Hij wil niet alleen dat de - jeugdige - daders gepakt worden maar dat ook de ouders ter verantwoording worden geroepen.

Tientallen jongeren bestookten in de nacht van oud en nieuw brandweermensen in Ede die bezig waren om brandjes te blussen. Dat gebeurde in de wijken Ede-Zuid en Veldhuizen. Er is één aanhouding verricht en burgemeester Verhulst meldt dat alles op alles wordt gezet om nog meer daders te traceren.

Ook op zoek naar ouders van daders

Quote

Deze gebeurte­nis­sen verzieken het voor de hele gemeente.

René Verhulst

De burgemeester was bijzonder duidelijk in zijn veroordeling: ,,Het moedwillig bekogelen van hulpverleners heeft niets met vuurwerk en met oud en nieuw te maken. Het gaat om jongens van 13, 14, 15 jaar oud. Ik vraag me dan af wat de ouders van deze kinderen denken. Het is ook een kwestie van opvoeding. We zijn niet alleen op zoek naar de daders maar willen ook met de ouders praten. Ik bedoel maar, als je zelfs een sleepwagen belaagt, waar ben je dan mee bezig?”

In Ede waren naast politie ook buurtcoaches en buurtvaders actief. Dat gebeurt al enkele jaren in de stad. Zo waren er afgelopen nacht alleen al 15 buurtvaders tussen 22.00 en 02.00 uur in touw om een oogje in het zeil te houden, maar dit jaar hielp het niet. Verhulst: ,, In het centrum van Ede en in de dorpen waren er weinig problemen, er was een mooie vuurwerkshow in de Enkawijk. Deze gebeurtenissen verzieken het voor de hele gemeente.”

Agenten bekogeld met vuurwerk

Er wordt nog in beeld gebracht hoe het zit vernielingen aan woningen, aldus Verhulst. Volgens een politiewoordvoerder ging het om groepjes jongeren ‘van rond de 14 en 15 jaar’. ,,Die komen elkaar dan tegen en gaan als grote groep verder.’’ Ze zouden onder meer agenten op fietsen hebben bekogeld met vuurwerk, evenals brandweerlieden. De politie doet onderzoek naar de identiteit van de jongeren. ,,En als we weten wie je bent, komen we je ook halen. Dit is niet acceptabel.’’

De jongeren zijn door de wijk getrokken en hebben vernielingen gepleegd: er zouden onder meer ruiten van woningen zijn gesneuveld. Volgens de woordvoerder zijn er al aangiftes gepland, onder meer voor vernieling. ,,In ieder geval door de brandweer.’’

De politie van Ede meldt in totaal zes gevallen van hulpverleners die bestookt zijn met vuurwerk. ‘En dat is zes keer te veel naar onze mening’, aldus de politie op Facebook.

Brandweerauto beschadigd

De jongeren zijn door de wijk getrokken en hebben vernielingen gepleegd: er zouden onder meer ruiten van woningen zijn gesneuveld. Volgens de woordvoerder zijn er al aangiftes gepland, onder meer voor vernieling. ,,In ieder geval door de brandweer.’’ Dat betreft een brandwagen van de post Stadspoort die beschadigd is geraakt.

,,Ze hebben daar vuurwerk onder gegooid, heel zwaar vuurwerk", aldus de woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland Midden. In Ede werd de brandweer twee keer aangevallen. ,,Dat gebeurde aan de Van de Hagenstraat en Kranenburg. In Ede hebben we dit niet eerder zo meegemaakt dat hulpverleners werden belaagd.”

Zeven auto's in Ede in brand gestoken

In Ede werden in de nacht van oud en nieuw zeven auto's in de brand gestoken. ,,In Gelderland Midden werden er in totaal 18 auto's in brand gestoken, een verdubbeling in vergelijking met vorig jaar.” Het aantal woningbranden bleef in de gemeente Ede beperkt tot twee: een in Harskamp en een in Lunteren. Er werden in Ede zes buitenbranden genoteerd.

De politie van Ede bracht een aantal van 40 meldingen met vuurwerkoverlast naar buiten, waarvan 14 branden en 9 brandstichtingen. Daarnaast waren er twee zware mishandelingen, twee vernielde bushokjes en twee woninginbraken tijdens oud en nieuw.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei