Volledig scherm
De Braamhorst als camping. © Tamara Reijers

Camping De Braamhorst in Ede terug naar de natuur

EDE - Voormalig camping De Braamhorst in het noordelijke buitengebied van Ede wordt natuur. Dat is althans het voorstel van burgemeester en wethouders.

Het terrein heeft nu nog de bestemming recreatie, maar als het aan het college van burgemeester en wethouders van Ede ligt,  wordt de voormalige camping De Braamhorst natuur. Daarbij volgen ze de wens van de omwonenden.

Het terrein in het buitengebied tussen Kernhem en Lunteren, nabij de Doesburger Eng, was begin 2016 in beeld om dienst te doen als een van de drie asielzoekerscentra in Ede. Het zou plaats moeten bieden aan driehonderd asielzoekers. Daarvoor was De Braamhorst jarenlang in gebruik als camping en een van de thuishavens van de Nederlandse Caravan Club (NCC). Van 1963 tot 1973 was er een vuilstort. 

Krakers

Toen de komst van asielzoekers afketste wilde de NCC niet terugkeren. De caravanners hadden de camping helemaal gestript achtergelaten en zagen er geen heil in om alles weer opnieuw in te richten. De club betaalde erfpacht aan de gemeente Ede voor gebruik van het terrein. Uiteindelijk is besloten om hier per 1 januari 2019 mee te stoppen. Vorig jaar is de verlaten camping ongeveer acht weken gekraakt geweest. De krakers moesten vertrekken, nadat de rechter had geoordeeld dat het terrein ‘het komende jaar’ niet mag worden gekraakt.

Ede heeft de afgelopen maanden bestudeerd wat de mogelijkheden zijn voor de verlaten camping. Recreatie was een van de opties. De Braamhorst heeft immers nog steeds de bestemming recreatie. Maar B en W concluderen dat het terrein voor recreatie en toerisme weinig toevoegt. Bovendien zou de grond eerst gesaneerd moeten worden voor er een nieuw recreatiebedrijf zou kunnen starten. Dat maakt de locatie hiervoor ook minder aantrekkelijk.

Mooi ruilobject

Daarom kiest de gemeente Ede er vooralsnog voor om het terrein terug te geven aan de natuur. Omdat de bestemming recreatie nog geldt, zou het een mooi ruilobject kunnen zijn voor uitbreiding van een ander recreatieterrein. Dat kan vaak alleen als er elders natuur terugkomt. Ook zou De Braamhorst kunnen dienen als natuurcompensatie voor bijvoorbeeld de komst van het World Food Center.

De omwonenden zijn tevreden met de plannen. ,,Het is ook voor een deel Natura 2000-gebied’’, zegt Albert van Weerdenburg. Hij is secretaris van de Stichting Buurtschap Doesburger Eng dat de belangen van de buurtbewoners behartigt. ,,Je kan er ook niet veel anders mee doen dan er natuur van maken. We zijn dus blij dat dit ook het voornemen is van B en W.’’ De omwonenden hebben nog wel een wens: ,,We zouden graag zien dat de omheining verdwijnt. Er hoeven wat ons betreft geen nieuwe paden te worden aangelegd. Er is al genoeg bos in de buurt waar je kunt wandelen. We verwachten ook dat het bezoek aan De Braamhorst beperkt blijft.’’

Quote

Je kan er ook niet veel anders mee doen dan er natuur van maken

Albert van Weerdenburg, Stichting Buurtschap Doesburger Eng
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei