Volledig scherm
© ANP

COA blaast kerstzwemmen vluchtelingen in Ede af

EDE - Het zwemmen voor vluchtelingen uit de noodopvang in Ede en klanten van de voedselbank in het zwembad De Peppel in Ede op eerste kerstdag gaat op de valreep niet door. Asielorganisatie COA heeft een streep gezet door het uitje, waarvoor zo'n 140 personen zich hadden aangemeld.

Volgens voorzitter Jan Telgen van Sport Service Ede – exploitant van het zwembad – heeft het COA het besluit woensdag eenzijdig genomen. Volgens Telgen was de aanleiding een ingezonden brief die deze week verscheen in huis-aan-huisblad De Edese Post.

Brief
De schrijfster richt zich daarin rechtstreeks tot burgemeester Cees van der Knaap van Ede. Ze schrijft: 'U moet niet verbaasd zijn als ongeregeldheden zoals deze in Geldermalsen hebben plaatsgevonden ook in uw gemeente gaan plaatsvinden.' De briefschrijfster, die zegt in Lunteren te wonen, maakt zich druk om het gratis zwemmen voor vluchtelingen. 'Wij hebben 4 kinderen die dure zwemcursussen moeten betalen voordat zij überhaupt mochten zwemmen. (...) Dit valt toch niet meer te begrijpen?'

Advies
Een woordvoerder van het COA reageert: "Er is ons door verschillende instanties geadviseerd deze activiteit niet door te laten gaan. Dat was geen lichtzinnig besluit. Verder doen we geen mededelingen in verband met de veiligheid."

Burgemeester
Burgemeester Cees van der Knaap noemt het belachelijk dat een vrijwillig initiatief om een dergelijke reden wordt afgelast: "Een mooi initiatief wordt zo teniet gedaan", zei hij naar aanleiding van e dit specifieke geval. In algemene zin herhaalt hij dat door vluchtelingen geen kloof mag ontstaan tussen bevolkingsgroepen. Hij vindt dat het evenement op een ander moment alsnog moet doorgaan. "Jammer dat ik de sleutel van De Peppel niet heb", twitterde hij.

Spontaan
Jan Telgen van Sport Service Ede betreurt het besluit van het COA. De organisatie had eenmalig toestemming gegeven voor de openstelling, een spontane actie van het personeel van het zwembad dat in eigen tijd de 2 groepen de kans wilde geven een duik te nemen. Het zwembad is officieel gesloten op eerste kerstdag.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei