Ter illustratie.
Volledig scherm
Ter illustratie. © Thinkstock

Containers voor daklozen blijven langer staan dan de bedoeling was

EDE - De containers voor daklozen blijven langer staan in Ede dan aanvankelijk de bedoeling was. Anderhalf jaar langer. Dat heeft alles te maken met maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus. 

Geprobeerd wordt om nu zo veel mogelijk daklozen binnen te laten slapen. Hetzij in daklozenopvang, het Sociaal Pension, of in een van de containers. 

Dak boven hoofd

De containers zouden mensen die buiten slapen in de winter een dak boven het hoofd moeten bieden en daarom in mei weggehaald worden. De kleine woningen zijn bedoeld voor daklozen die niet in staat zijn te leven in een gebouw met veertig mensen en daardoor niet in daklozenopvang het Sociaal Pension terecht kunnen. Volgens de gemeente Ede zou het gaan om een groep ‘buiten slapende daklozen met gedragsproblemen’. 

Buitenslapers

De gemeente laat daarnaast de containers staan om buitenslapers op te kunnen vangen als straks het Sociaal Pension wordt gerenoveerd. De containers op het terrein aan de Kazernelaan mogen er nu uiterlijk tot 31 december 2021 blijven staan, hebben burgemeester en wethouders besloten. 

Al realiseert het Edese college wel dat niet alle buurtbewoners hier blij mee zijn. Bewoners uit de dichtbij gelegen nieuwbouwwijk hebben al eerder aangegeven helemaal niet blij met de containers voor buitenslapers in hun buurt te zijn

Onderzoek onder omwonenden

De gemeente houdt daarom een onderzoek onder omwonenden. Ongeveer 200 huishoudens is gevraagd daaraan mee te doen. De resultaten van dat onderzoek worden gebruikt in de zoektocht naar een meer passende, structurele oplossing voor de daklozen die anders in het bos slapen, gebruikt. 

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei