Volledig scherm
Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. © DG

Crisis in bestuur ziekenhuis Ede al jaar aan de gang

EDE - De machtsstrijd die de top van ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede vorige week de kop kostte, woedt al zeker een jaar. De Raad van Bestuur kreeg al een keer eerder te horen dat ze konden vertrekken.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg is sinds die nog bezworen crisis nauw betrokken bij de leiding van het regionale ziekenhuis voor de Vallei. De IGZ wil daarover alleen kwijt dat het ‘meekijkt of de wisseling in het bestuur negatieve gevolgen heeft voor de besturing van het ziekenhuis’.

Oorzaak

Alles wijst erop dat een conflict tussen de bestuurders enerzijds en de medisch specialisten anderzijds een belangrijke oorzaak is van de crisis. In de relatie tussen beide partijen is in korte tijd veel veranderd.

Structuur

Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft 120 vrijgevestigde specialisten op een totaal van 170 artsen. Zij declareerden tot 2015 rechtstreeks bij de zorgverzekeraar, maar moeten sinds twee jaar eerst langs de Raad van Bestuur. Het bestuur zag ondertussen in hetzelfde jaar een nieuw managementteam onder zich ontstaan dat de belangrijkste besluiten neemt. Tot die tijd zaten de medisch specialisten in de Raad van Bestuur met een parttime vertegenwoordiger.

Nauw

De bestuurders kwamen in het nauw toen de Raad van Toezicht afstand van hen nam. Een van de twee, Nicolet Zeller sprak zich eind vorig jaar nog in het Financieele Dagblad uit voor artsen in loondienst. Ze zei dat ‘beslissingen van specialisten in loondienst enkel gericht zijn op het belang van de patiënt’.

De Vallei