Volledig scherm
Clasien Lever en Renée Raaijmakers (rechts) organiseren koffieconcerten in Huis Kernhem. © Herman Stöver

Cultura, Concertzaal en Kernhem: klassieke muziek te kust en te keur in Ede

EDE - Liefhebbers van klassieke muziek hoeven in Ede de stad niet uit voor hun ‘shot’ met concerten in Cultura, de Edesche Concertzaal én Huis Kernhem. ,,Nergens anders in de nabije omgeving kun je voor een tientje naar een klassiek concert van hoog niveau.”

Dat vertelt Clasien Lever, programmeur bij Huis Kernhem. Negen keer per jaar doet de trouwzaal van Huis Kernhem in Ede dienst als een intieme concertzaal. Zo treedt zondag het Duo LeCoultre & VanHees op, dat een programma met onder andere volksmuziek speelt.

,,Dit is bij uitstek een ruimte voor jonge musici”, zegt programmeur Clasien Lever. ,,Ze krijgen veel terug want het publiek zit dichtbij. Sommige artiesten zien een optreden bij ons als een try-out. Omdat ze voor een kleiner publiek spelen, kunnen ze goed reacties peilen.”

Quote

Omdat ze voor een kleiner publiek spelen, kunnen ze goed reacties peilen.

Clasien Lever

De jonge musici die in Huis Kernhem spelen, zijn meestal kort geleden afgestudeerd. ,,Ze moeten over bewezen kwaliteiten beschikken en regelmatig concerten geven. Vaak hebben ze opgetreden bij Radio 4, Opium of Podium Witteman.”

Veel artiesten melden zichzelf aan. ,,Zij hebben al over deze locatie gehoord. Omdat het aanbod groot is, kunnen we selecteren op kwaliteit”, zegt collega-programmeur Renée Raijmakers. Soms breken die musici ineens door. ,,Vorig jaar was Duo Ebano bij ons te gast, dat bestaat uit een pianist en klarinettist. Die spelen nu op de grote podia.”

Een vleugel in plaats van een piano

Beide programmeurs zijn blij dat er sinds september in de zaal een vleugel in plaats van een piano staat. ,,Die biedt veel extra mogelijkheden”, zegt Lever. ,,Sommige musici die wilden komen spelen, trokken zich terug toen ze hoorden dat we geen vleugel hadden. Op een piano kunnen ze niet laten horen wat ze in huis hebben.”

De liefhebber van klassieke muziek kan in Ede ook terecht bij Cultura en de Edesche Concertzaal, maar de podia zitten elkaar volgens de programmeurs niet in de weg. ,,De Edesche Concertzaal kan zich permitteren om grote musici uit te nodigen. Dat is een andere categorie en daar horen andere prijzen bij", zegt Lever.

Quote

De Edesche Concert­zaal kan zich permitte­ren om grote musici uit te nodigen.

Clasien Lever
Volledig scherm
© Herman Stöver

,,Omdat de gemeente Ede Huis Kernhem beschikbaar stelt aan de Stichting Kernhem voor het organiseren van culturele activiteiten, kunnen we de toegangsprijzen laag houden. Nergens anders in de nabije omgeving kun je voor een tientje naar een klassiek concert van hoog niveau.”

Intieme sfeer

Typerend voor de concerten in Huis Kernhem is volgens Lever de intieme sfeer. ,,In een zaal met 250 man vertellen musici niet vaak anekdotes en dat doen ze wel bij een klein publiek. In de pauze en na afloop kunnen bezoekers met hen een praatje maken. Ik denk dat we ons daarin wel onderscheiden.”

Een ander verschil met de Edese concertpodia is dat de concerten in Huis Kernhem om 12.00 uur ‘s middags worden gehouden. ,,Mensen vinden het leuk om op de zondag even naar een concert te gaan. Daarna lopen ze vaak nog binnen bij de expositie, gaan wandelen in de omgeving of iets eten in het pannenkoekenhuis”, zegt Lever.

Quote

Mensen vinden het leuk om op de zondag even naar een concert te gaan.

Gemiddeld komen op elk concert zo’n vijftig bezoekers af. ,,In november 2017 trad het Camus Trio op. De zaal zat stampvol met 85 mensen. Alle vrijwilligers zaten tijdens het concert in de hal, want die pasten er niet meer bij”, herinnert Raijmakers zich. 

Een andere uitschieter was de Bennekomse sopraan Tineke Roseboom. Lever: ,,Er waren al negentig mensen binnen. Toen moesten we de deur op slot doen.”

‘Viool en gitaar is een aparte combinatie’

In Huis Kernhem programmeren Clasien Lever en Renée Raijmakers van september tot en met mei klassieke muziek, met soms een uitstapje naar wereldmuziek, volksmuziek of kleinkunst. ,,We proberen variatie aan te brengen zodat het voor elk wat wils is”, zegt Clasien Lever.
Zo speelde onlangs het Phoenix Trio een heel modern stuk. ,,Dat is leuk om te zien. Je ziet de dynamiek en de bevlogenheid van de musici en daardoor ga je een stuk beter begrijpen. Dat mis je als je ernaar luistert op de radio.”
Zondag 16 februari geeft het Duo LeCoultre & VanHees, bestaande uit violist Floor Le Coultre en gitarist Martin van Hees, een concert. ,,Het is een duo dat veel kan en een heel divers repertoire speelt. Viool en gitaar is een aparte combinatie. Het programma voor komende zondag is vrolijk en niet zwaar.” Het concert begint om 12.00 uur. Kaarten zijn te koop via huiskernhem.nl of een half uur voor aanvang aan de zaal.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei