Volledig scherm
foto: ANP

D66 bezorgd over dalende vaccinatiegraad in Ede

EDE - De vaccinatiegraad van jonge Edese kinderen loopt achter op landelijk niveau. Dit verontrust de fractie van D66 in Ede.

„We wisten al dat Ede achterliep op dit vlak. Maar nu is ook te zien dat we bij sommige inentingen landelijk tot de sterkste dalers van Nederland behoren. De situatie is verslechterd ten opzichte van 2006. Dat is zorgelijk", meent Sina Salim, fractievoorzitter van D66 in de Edese gemeenteraad.

Vrije keuze
Ook omliggende gemeentes zoals Barneveld, Scherpenzeel en Renswoude komen slecht uit de bus, weet Salim. D66 erkent dat ouders vrij zijn in de keuze om hun kind wel of niet in te laten enten, maar vindt wel dat ouders onverantwoorde risico's nemen als zij hun kind niet in laten enten. „Niet alleen het kind zelf loopt gevaar voor deze gevaarlijke ziekten, maar ook de omgeving."

De fractie heeft raadsvragen gesteld en roept op tot gemeentelijk beleid om ouders te wijzen op de individuele en maatschappelijke risico's van het niet laten vaccineren van hun kind.

In onderstaande kaarten kunt u per gemeente zien welk percentage van de kinderen wordt ingeënt en hoe groot de daling van het aantal vaccinaties in de afgelopen tien jaar was. Ziet u de kaart niet, klik dan hier.

De Vallei