Volledig scherm
© Herman Stöver

D66 en PvdA in Ede willen winkels open met kerst

EDE - D66 en PvdA in de Edese gemeenteraad willen dat ondernemers zelf mogen bepalen of zij hun winkel open doen met de kerst. Dat is nu nog verboden op kerstavond of eerste kerstdag. 

De twee partijen komen met een voorstel om dit meteen te regelen. Ze verwachten steun van de niet-christelijke partijen in de raad. ,,We hebben nog niet met andere partijen gesproken, maar meestal zijn die wel voor maatregelen die meer vrijheid aan Edese ondernemers schenken’’, meent Stephan Neijenhuis (D66).

Mocht er in de raad van 12 december een meerderheid zijn voor dit voorstel, dan zouden de regels al voor aankomende kerst kunnen worden geschrapt. 

Achterhaald

Harry van Huijstee (PvdA) vindt dat vooral het verplichte karakter van de sluiting is achterhaald: ,,Als winkels met kerst open willen, vindt de PvdA dat prima. Ondernemers kunnen heel goed zelf bepalen of ze open willen en het publiek of het wil winkelen.’’

Gourmet ophalen

Neijenhuis sluit zich daarbij aan: ,,Het is niet aan de gemeente of een winkel open of dicht moet zijn. Ondernemers kunnen een goede reden hebben om juist open te zijn met kerst. Bijvoorbeeld een bakker die een verse kerststol wil aanbieden. Ik kan me ook voorstellen dat mensen graag op de dag zelf het bestelde vlees voor de gourmet afhalen bij de slager. Wij vinden dat je dat als overheid niet moet verbieden.’’ 

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei