Volledig scherm
Max Vos in zijn tentje in het lariksbosje in de bossen ten noord-oosten van Amerongen. © Jeroen Jumelet

Dakloze in het bos staat niet alleen dankzij Edese hulpverleners

EDE - Dakloze Max Vos leeft in een tentje het bos in Amerongen. Alleen dankzij de inzet van veel hulpverleners blijft dit een exces. Wekelijks komen er in de regio Vallei mensen op straat te staan.

„Het kan een heel dun lijntje zijn. Het ene moment ben je huisvader van een gezin, het volgende moment ben je gescheiden, moet je je huis verkopen en sta je op straat."

Boodschap
Iedereen kan zomaar thuisloos worden, is de boodschap van straatpastor Max Paans in Ede en Pieter Weerd van de Johanniter Opvang in Ede. Dat er in Amerongen een man in het bos leeft, verwondert Paans niet. „Ook in de gemeente Ede zijn er wel een paar die dat doen. Ik spreek regelmatig een jongen die zegt in het bos te slapen. Hij bedekt zijn spullen elke dag, uit angst uit het bos weggestuurd worden."

122 daklozen
Uit cijfers van de gemeente Ede blijkt dat er in 2015 maar liefst 122 mensen tijdelijk geen eigen woning hebben gehad. Dit zijn ook mensen uit de wijde regio rond Ede. Ze moeten naar de Veluwse plaats omdat er bijvoorbeeld in Wageningen en Barneveld geen opvang is. Dankzij organisaties als het Leger des Heils en de Johanniter Opvang belanden echter maar weinigen van hen ook daadwerkelijk op straat.

Lees meer over dit onderwerp in de Gelderlander van zaterdag 19 november, op papier of digitaal.

De Vallei