Moeflon en wolf.
Volledig scherm
PREMIUM
Moeflon en wolf. © Getty Images

De Hoge Veluwe wil moeflons tegen wolf beschermen door ze naar buitenland te evacueren

OTTERLO - Het Nationale Park De Hoge Veluwe wil een deel van de moeflonkudde naar het buitenland verhuizen. De wolvin die deze zomer voor het eerst werd gezien, heeft volgens het park al tientallen moeflons gedood. Door de wilde schapen te evacueren wil De Hoge Veluwe ‘het dna van de Veluwse moeflon’ veiligstellen.

 1. Mag een zorgverzekeraar je weigeren als je een slechte gezondheid hebt?
  8

  Mag een zorgverze­ke­raar je weigeren als je een slechte gezondheid hebt?

  Over wat er wel en wat er niet gedekt wordt door de zorgverzekering bestaan veel misverstanden. En hoewel je misschien niet altijd zin hebt om dat tot op de bodem uit te zoeken, kan je veel geld besparen door dat wel te doen. Vergelijkingssite Independer liet onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de belangrijkste misverstanden, deze keer: mag een zorgverzekeraar je weigeren voor de basisverzekering vanwege een slechte gezondheid?
 2. Moeflon op de Veluwe inheems verklaren? Dat kan volgens ministerie en natuurorganisatie helemaal niet
  PREMIUM

  Moeflon op de Veluwe inheems verklaren? Dat kan volgens ministerie en natuurorga­ni­sa­tie helemaal niet

  De moeflon is een exoot en de moeflon blijft een exoot. Dat zeggen het ministerie van LNV en natuurorganisatie IUCN in reactie op het pleidooi van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Om de moeflons in het park beter te kunnen beschermen tegen de wolf, wil directeur Seger Emmanuel baron van Voorst tot Voorst het dier inheems laten verklaren. Dat blijkt helemaal niet mogelijk.
 3. Veluwe is dé hotspot, maar hoeveel wolven leven er nu echt in Nederland? (en hoeveel komen er nog bij?)
  PREMIUM

  Veluwe is dé hotspot, maar hoeveel wolven leven er nu echt in Nederland? (en hoeveel komen er nog bij?)

  In Salland is vorige week een wolf gezien. Uit de Kop van Overijssel komen meldingen van doodgebeten schapen. Ondertussen komen er op de Veluwe steeds meer wolven bij. Het beest rukt op. Hoeveel zijn er eigenlijk van in Nederland? En hoeveel komen er nog bij? Ecoloog Hugh Jansman spreekt van een unieke situatie: ,,Nooit eerder vestigde de wolf zich in een land met zo’n hoge mens- en veedichtheid.’’

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei