Burgemeester René Verhulst van Ede belt met een van de Edenaren die een koninklijke onderscheiding krijgt.
Volledig scherm
Burgemeester René Verhulst van Ede belt met een van de Edenaren die een koninklijke onderscheiding krijgt. © Gemeente Ede

De koning is gul: 21 ‘stadse’ Edenaren krijgen een lintje

EDE - De gemeente Ede is koploper in de Vallei met het aantal koninklijke onderscheidingen dat is toegekend. Liefst 41 inwoners van de gemeente krijgen een lintje. Van hen wonen er 21 in de stad Ede. 

Ede heeft een naam hoog te houden op het gebied van koninklijke onderscheidingen, maar zo massaal als vandaag was het nog nooit. Het record van 2014 (28 lintjes) ging de geschiedenisboeken in. Van de 21 onderscheiden inwoners van Ede-stad, zijn er 4 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, de overige 17 zijn Lid van Orde van Oranje-Nassau.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Dingeman de Jong (63) zette na de vuurwerkramp in Enschede op verzoek van de gemeente Enschede het Informatie Advies Centrum op en was daar een van de drijvende krachten. Verder was hij vrijwilliger bij Youth for Christ, de Gereformeerde Kerk Ede, de Protestantse gemeente Ede en tal van andere kerkelijke organisaties. 

Harke Meek (66) heeft jarenlang als actief dienend militair en als docent gewerkt op het kazernecomplex Ede-Oost bij de toenmalige School Militaire Inlichtingendienst aan de Kazernelaan. Vervolgens heeft hij zich belangeloos ingezet voor het behoud van de historische collectie Militaire Inlichtingendienst.

Wijkagent Veldhuizen

Geert Moorman (70)  is al vijftien jaar secretaris bij het ENKA Mannenkoor in Ede. Twee jaar later werd hij bestuurslid bij de Edese Federatie van Zang- en Oratoriumverenigingen. Al twaalf jaar is hij bestuurslid van de Vereniging Belangenbehartiging van de Amateurkunst . Hij zat ook in het bestuur van atletiekclub Climax in Ede.

Jacques Stans (66) is wijkagent in de wijk Veldhuizen te Ede. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld bij het terugdringen van de criminaliteit en onrust in de wijk. Dit deed hij onder meer door de gemeente, de buurtvaders, de moskee, de woningbouwcorporatie en diverse andere organisaties bij elkaar te brengen. 

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Levent Baykus (43) was ruim tien jaar secretaris bij de voetbalclub FC Jeugd in Ede en heeft een grote bijdrage geleverd aan de opbouw van de club. Ook was hij jaren lid van de Adviesraad Participatie en Integratie van de gemeente Ede, voorzitter van CulTur Potpourri te Ede en heeft hij zich ingezet voor de Turkse Moskee Ede.

Johan de Boer (66) 1970 in dienst gekomen bij ’s Heeren Loo op de Hartenberg in Wekerom. Dankzij zijn kennis en liefde voor de natuur is er een prachtig aangelegd park waar bewoners en werknemers kunnen wonen, werken en recreëren.Hij deed naast zijn betaalde functie veel vrijwilligerswerk bij de Hartenberg. 

Edese IJs Vereniging

Henk Breedveld (79) is vanaf 1965 vrijwilliger bij de Edese IJs Vereniging en acht jaar was hij bestuurslid. Bij de stichting Bethanië verricht hij als vrijwilliger 25 jaar allerlei hand-en-spandiensten en vervangt hij regelmatig de huismeester. Al 15 jaar kan het Historisch Museum Ede op hem rekenen binnen de werkgroep tentoonstelling.

Gerda Dekker (63) was 25 jaar penningmeester bij de Christelijke Plattelandsvrouwen Vereniging Ederveen. Bijna 20 jaar is zij vrijwilliger bij de Manege zonder Drempels. Bij de Veenendaalse atletiekvereniging VAV is zij al 17 jaar te vinden als vrijwilliger, naast organisatorische en administratieve ondersteuning verzorgt ze looptrainingen. 

Turkse moskee

Hüseyin Durmuş (56) zet zich vanaf 1993 in voor de Turks-Islamitische moskee in Ede. Inmiddels is hij twintig jaar bestuurslid, waarvan de laatste tien jaar voorzitter. Zeven jaar lang zette hij zich in voor de realisatie en duurzaamheid van de nieuwbouw van de Turkse moskee.  Verder verzorgt hij ook rondleidingen in de moskee.

Frans Elbertsen (62) was jaren vrijwilliger bij voetbalvereniging S.V. Harskamp. Hij trainde een jeugdteam, ging vlaggen bij het eerste elftal en organiseerde kaartavonden. Ook bij voetbalvereniging DTS in Ede heeft hij zich ingezet als vrijwilliger. Bij Postduifvereniging De Postduif zat hij meer dan tien jaar in het bestuur.

DES Lunteren

Jaap Heij is al 25 jaar vrijwilliger bij damclub DES Lunteren. Hij is naast jeugdleider ook voorzitter en facilitair medewerker. Verder houdt hij zich bezig met de coördinatie van de landelijke en provinciale wedstrijden, zowel individueel als in teamverband. Ook is hij al 15 jaar voorzitter van Damschool Zuid West Veluwe.

Eelco Kingma (55) was 17 jaar bestuurslid van belangenvereniging Wekerom en was met zijn vele ideeën de denktank van de vereniging. Hij was onder meer betrokken bij de realisatie van het klompenpad Beek en Bultpad te Wekerom, de uitkijktoren op de Bult Hoogte 50 en het kunstgrasveldje bij de Ring voor de jeugd. 

Scouting en natuur

Remieke Niermeijer (74) is bijna 40 jaar vrijwilliger bij natuurclub IVN afdeling Ede. Zij was onder meer bestuurslid, redactielid, schoolgids, coördinator scholenwerkgroep, medeoprichter van de florawerkgroep en actief bij de publiekswandelingen. Bij scoutingclub Tarcisius Ede was ze bestuurslid en leidster. 

Karst Quast (67) is meer dan veertig jaar lid van Meccano Gilde Nederland. Hij is een gedreven Meccano-bouwer, promotor van Meccano en de vereniging. Als vrijwilliger is hij betrokken bij diverse Meccano-tentoonstellingen. Verder is hij mede-oprichter van de Wageningse Kanovereniging De Bovenste Polder.

Christelijk Gereformeerde Kerk

Janny Ruigendijk (75) heeft zich 33 jaar als pastoraal werker ingezet voor de Christelijk Gereformeerde Kerk van Bennekom-Oosterbeek. Ze bezocht gemeenteleden die ziek of eenzaam waren. Ook was zij lid van de diaconale commissie zeventig plus. Ze is al 18 jaar vrijwilliger bij het Pastoraal Diaconaal Centrum in Oosterbeek. 

Dolf Smits (72) is bijna 30 jaarbestuurslid geweest bij gymnastiekvereniging D.O.K., waarvan lange tijd als voorzitter. 15 jaar is hij bestuurslid bij Turn Stichting Ede, een samenwerkingsverband van turnclubs in Ede. Hij zit ook in het bestuur van Sportforum Ede, koor The Joy uit Bennekom en de  Edese vogelvereniging Kanaria.

Beatrixkerk

Josje van Soest (73) startte begin jaren zeventig met haar vrijwilligerswerk in de Beatrixkerk in Ede. Ruim 25 jaar is zij lid van de Cantorij van de Beatrixkerk en al vele jaren maakt zij deel uit van het bestuur.  Ze is gastvrouw bij de Edesche Concertzaal en was  vrijwilliger bij verzorgingshuis Het Maanderzand en de stichting Kernhem.

Joke van der Vegt (76) was 25 jaar vrijwilliger bij de Hervormde Gemeente Ede Zuid. Ze organiseerde 20 jaar seniorenmiddagen in Ede Zuid en 12 jaar ouderenmiddagen in Rehoboth. Verder maakte Joke deel uit van de commissie voor ouderenwerk, nam de coördinatie van het ouderenbezoek bij Kleopas op zich.

Jongerenwerk

Grytsje Veltman (56) begon in 1994 met haar vrijwilligerswerk bij de Evangelisch-Lutherse gemeente in Ede. Ze begon als diaken en was vervolgens mede-initiatiefnemer/ leidster van de jongerenkerk. Tien jaar was ze lid van de ouderraad bij de basisschool Calluna in Ede. Ook was zij vrijwilliger bij Soroptimist Club Ede. 

Sieb Wijma (73) was meer dan 25 jaar collectant voor de Hartstichting in Ede. Hij was jarenlang begeleider tijdens reizen voor mensen met een aangeboren hartafwijking die werden georganiseerd door de Harteraad. Ook was hij begeleider bij reizen voor mensen met een verstandelijk beperking van stichting Het Buitenhof. 

Gymnastiekvereniging DOK

Henk Winkelhorst (77) was meer dan twaalf jaar bestuurslid bij gymnastiekvereniging D.O.K. In 2009 is hij penningmeester geworden bij Turnstede. En nu is hij twee jaar boekhouder bij de stichting Stick2Uganda, die in Oeganda projecten in samenwerking met plaatselijke Oegandese netwerken ondersteunt. 

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei