De strijd om Nergena: ‘Verdrietig dat zo’n zeldzaam stukje mooie natuur opgeofferd wordt’

Het grote zonneparkonderzoek | VideoWoeste omwonenden, een tot op het bot verdeelde gemeenteraad en een milieuwerkgroep die boos is over het plaatselijke klimaatbeleid. De mogelijke komst van een zonnepark van 8 hectare naar landgoed Nergena in de gemeente Ede doet een hoop stof opwaaien.

De een vindt het ‘een prachtig stukje natuur’. ‘Een dor stukje grasgrond’, vindt de ander. De meningen over de open vlakte tussen de bebouwde gebieden van Bennekom en Wageningen lopen flink uiteen. Behalve onder omwonenden. Zij zijn enorm gehecht aan het weidse karakter van het gebied.

Reportage Nergena voor Zonneparken productie
Volledig scherm
Reportage Nergena voor Zonneparken productie © DG
Quote

Het enige wat slechter is voor de biodiversi­teit dan Engels raaigras is een betonvlak­te. Een prima plek dus voor zonnepane­len

Lex Hoefsloot, wethouder Ede

,,Fello! Fèèèèèèllooooooooo!” Glimlachend en hoofdschuddend tegelijk loopt Helma Vonk achter haar Oudduitse herder aan. ,,Ik loop hier elke dag. Ik voel me blij en gezegend dat ik hier mag lopen in zo’n prachtig stukje natuur. De weidsheid, de luchten die je hier ziet. Het is gewoon prachtig. Ik word er verdrietig van dat zo’n zeldzaam stukje mooie natuur opgeofferd wordt aan een veld vol glinsterend metaal.”

Een paar honderd meter verderop verwoordt autohandelaar Aart van Steenbergen zijn liefde voor het kleine stukje natuur tussen Bennekom en Wageningen iets minder poëtisch. Maar de strekking is hetzelfde. 

,,Begrijp me niet verkeerd, hoor. Ik heb absoluut niets tegen zonnepanelen. Kijk, mijn halve dak ligt er ook vol mee. Maar om zo’n mooi landschap er nu mee vol te plempen? Dat zie ik niet zitten.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei