Toeristen genieten van de natuur op de Hoge Veluwe.
Volledig scherm
Toeristen genieten van de natuur op de Hoge Veluwe. © DG

De Veluwe staat onder druk, regio krijgt 12,5 miljoen van het rijk

EDE - De Veluwe krijgt 12,5 miljoen euro van het rijk. Het geld kom uit de pot voor de zogenoemde ‘regiodeals’. Omdat de natuur op de Veluwe zwaar onder druk staat, onder meer vanwege de neerslag van stikstof, willen samenwerkende partijen in die regio forse ingrepen plegen. En daar is geld voor nodig. 

,,Hiermee laat Den Haag zien hoe belangrijk de ontwikkelingen op de Veluwe zijn’’, zegt Gelders gedeputeerde Peter van 't Hoog. De Veluwe - het gebied van Arnhem, Wageningen en Ede tot Harderwijk en Hattem - staat onder druk. De biodiversiteit blijft maar achteruitgaan. Vooral op de droge zandgronden. 

Neerslag van stikstof

Een belangrijke oorzaak daarvan is de neerslag van stikstof. Die is veel te hoog. Volgens recent onderzoek van de Wageningse universiteit zou die met 55 procent omlaag moeten. Op de zandverstuivingen die heel kwetsbaar zijn, zelfs met ruim 70 procent. 

Landbouw, verkeer, maar ook toerisme en recreatie zorgen voor stikstof. De Veluwe trekt steeds meer toeristen. Dat is fijn voor de economie. Maar toeristen belasten ook de natuur en de leefbaarheid op de Veluwe. 

Kwetsbare plekken

Om toeristen weg te houden van kwetsbare plekken moeten er bijvoorbeeld nieuwe fiets- en ruiterpaden komen. Ook zijn er plannen voor nieuwe toegangspoorten. Toeristen zouden zo als vanzelf de meest gewenste routes volgen. Zo zou je mensenmassa’s op populaire locaties moeten kunnen voorkomen en zo de kwetsbare natuur ontzien. Daarnaast moeten vakantieparken worden verduurzaamd en bedrijven die te veel stikstof uitstoten worden uitgekocht. 

Vereniging in VeluweAlliantie

Om dat voor elkaar te krijgen, hebben allerlei partijen zich verenigd in de VeluweAlliantie. Daar zitten 21 gemeenten bij, de provincie, natuurbeheerders, de ANWB en vertegenwoordigers uit de agrarische sector, toerisme en horeca in. Willem Bijleveld, oud-directeur van het Openluchtmuseum in Arnhem is voorzitter. ,,Het Rijk bevestigt dat we de goede koers aanhouden voor een sterkere Veluwe waarbij de balans tussen toeristische beleving en verbeterde biodiversiteit bewaken’’, zegt hij.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei