Volledig scherm
© Roland Heitink / Persbureau Heitink

Demonstranten Ede lopen protest tegen wangedrag jongeren (video)

EDE - 150 demonstranten in Ede hebben zondagmiddag een protesttocht door Ede gelopen. Met de tocht willen ze duidelijk maken dat ze het wangedrag van een kleine groep jongeren in de wijk Veldhuizen beu zijn. In de stoet liepen zowel Marokkanen als Nederlanders.

In de Edese wijk is het al een week lang onrustig. Meerdere keren zijn er auto's in brand gestoken. Ook is er brand gesticht bij winkelcentrum De Lindenhorst en zijn hulpverleners er met stenen bekogeld. Vanwege de wantoestanden geldt een samenscholingsverbod in Veldhuizen.

Initiatiefnemers
De Marokkaanse Moskee in Ede en Samenstede, een organisatie die zich inzet om burgers in Ede bij elkaar te brengen, zijn initiatiefnemers van de tocht. Zij vinden dat de onrust van de afgelopen week in Veldhuizen onmiddellijk moet stoppen. Volgens Tijani Zallali, voorzitter van Samenstede, is het belangrijk dat de Marokkaanse gemeenschap een signaal geeft aan de Edese gemeenschap. 'We staan niet achter de brandstichtingen.'

Start
De toch zelf verliep rustig. Start was de moskee aan de Peppelensteeg, van daaruit liep de stoet naar winkelcentrum Lindenhorst. Burgemeester Van der Knaap liep samen met Zallali voorop. Voorafgaand aan het protest schudde de burgemeester handen van kinderen.

Pegida
Ook Pegida was aanwezig bij de demonstratie. De anti-islambeweging hield een tegendemonstratie. Pegidavoorman Edwin Wagensveld liet weten nog een appeltje te schillen te hebben met burgemeester Van der Knaap. Eerder dit jaar werd hij verwijderd bij een demonstratie tegen een asielzoekerscentrum in Ede, omdat hij een varkensmuts op had.

Media
Het protest kan rekenen op massale mediabelangstelling. Zo waren de NOS, Powned, Omroep Gelderland en Hart van Nederland aanwezig.

Volledig scherm
Tegendemonstratie van Pegida © DG
Volledig scherm
Van der Knaap schudt handen bij de moskee. © DG
Een groep Marokkaanse ouderen is vandaag de straat op gegaan om te protesteren tegen een groep jongeren die al dagen voor overlast zorgt in de Edese wijk Veldhuizen.

De Vallei