Volledig scherm
© ANP

Demonstratie aangekondigd tegen komst asielzoekers in Ede

EDE - De actiegroep Demonstranten tegen gemeente (DTG) wil op 20 februari een demonstratie houden op het raadhuisplein in Ede. Doel: de komst van grote groepen asielzoekers tegenhouden.

De actiegroep heeft haar roots in en rond Enschede. Daar heeft zij eerder al gedemonstreerd tegen de komst van een azc. Aankomende zaterdag staat er in Enschede opnieuw een protest gepland.

Onrust
Ondertussen breidt de groep haar activiteiten ook uit elders in Nederland. Zo was de groep ook aanwezig bij de Pegida-demonstratie in Amsterdam op 6 februari. Die liep flink uit de hand, met ingrijpen van de politie tot gevolg. Volgens 1 van de organisatoren is gekozen voor Ede vanwege de onrust die er zou zijn in Ede, Otterlo en Lunteren.

Vreedzaam
Woordvoerder Martijn van DTG laat weten dat het een vreedzame demonstratie moet worden. "We worden snel weg gezet als relschoppers, maar, dat zijn we helemaal niet. We zijn niet tegen opvang van echte vluchtelingen, maar zien nu dat men de veiligheid niet meer kan garanderen. Alles wordt er maar doorgedrukt. Wij willen echte democratie."

Vergunning
Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de demonstratie is aangekondigd bij de gemeente. Er is een vergunning aangevraagd.

Doorgaans worden demonstraties niet verboden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Dit pluimveebedrijf in Lunteren kwam de fipronylcrisis te boven, en krijgt nu complimenten van minister Schouten
    PREMIUM
    VIDEO

    Dit pluimveebe­drijf in Lunteren kwam de fipronyl­cri­sis te boven, en krijgt nu complimen­ten van minister Schouten

    LUNTEREN - Vol overtuiging begonnen Jantine en Martijn van Veldhuizen tien jaar geleden een biologische pluimveehouderij aan de Vitterweg in Lunteren, in de boerderij van zijn grootouders. Dat ging jaren goed, tot in 2017 de fipronylcrisis ook hun bedrijf teisterde. Alle kippen werden geruimd, de kosten waren voor hen. Minister Carola Schouten bezocht maandagmiddag toevallig juist hun bedrijf tijdens haar bezoek aan Food Valley. En loofde hun doorzettingsvermogen.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei