Volledig scherm
© ANP

Demonstratie aangekondigd tegen komst asielzoekers in Ede

EDE - De actiegroep Demonstranten tegen gemeente (DTG) wil op 20 februari een demonstratie houden op het raadhuisplein in Ede. Doel: de komst van grote groepen asielzoekers tegenhouden.

De actiegroep heeft haar roots in en rond Enschede. Daar heeft zij eerder al gedemonstreerd tegen de komst van een azc. Aankomende zaterdag staat er in Enschede opnieuw een protest gepland.

Onrust
Ondertussen breidt de groep haar activiteiten ook uit elders in Nederland. Zo was de groep ook aanwezig bij de Pegida-demonstratie in Amsterdam op 6 februari. Die liep flink uit de hand, met ingrijpen van de politie tot gevolg. Volgens 1 van de organisatoren is gekozen voor Ede vanwege de onrust die er zou zijn in Ede, Otterlo en Lunteren.

Vreedzaam
Woordvoerder Martijn van DTG laat weten dat het een vreedzame demonstratie moet worden. "We worden snel weg gezet als relschoppers, maar, dat zijn we helemaal niet. We zijn niet tegen opvang van echte vluchtelingen, maar zien nu dat men de veiligheid niet meer kan garanderen. Alles wordt er maar doorgedrukt. Wij willen echte democratie."

Vergunning
Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de demonstratie is aangekondigd bij de gemeente. Er is een vergunning aangevraagd.

Doorgaans worden demonstraties niet verboden.

De Vallei