Windmolens en de wespendief (inzet). Geen gelukkige combinatie.
Volledig scherm
PREMIUM
Windmolens en de wespendief (inzet). Geen gelukkige combinatie. © Foto wespendief: Jankees Schwiebbe

Deze bedreigde roofvogel zet streep door windmolens op de Veluwe: ‘Kansloze missie’

EDE - De aanwezigheid van één roofvogelsoort op de Veluwe zorgt ervoor dat de plannen voor ruim zeventig windmolens in Gelderland op losse schroeven staan. Op de Veluwe kan tot 2030 zelfs geen enkele windmolen komen. Het is een keiharde tegenvaller voor de duurzame energie-agenda van de provincie.  

27 reacties

 • Paul van Rossum

  1 jaar geleden
  Goedemorgen allemaal, Ik heb mij laten vertellen dat als één de wieken van een windmolen zwart zou zijn, vogels deze wél tijdig herkennen. Kan iemand dit bevestigen of ontkrachten? Mocht dit zo zijn, dan snap ik niet dat we dit niet allang massaal gedaan hebben, dan de Lamme gier bij Almere inderdaad voor niets afgeslacht door een windmolen Paul van Rossum
 • Willem Wunderink

  2 jaar geleden
  Onze vooruitgang, ironisch genoeg juist ook op gebeid van klimaat en milieuverbetering, worden voortdurend gedwarsboomd door dit soort onbenulligheden. Het gaat om 'De Veluwe' dus staat iedereen meteen op zijn achterste benen, maar het gaat helemaal niet om het natuurgebied, maar om het uiterste randje bij de A50. Hooguit worden automobilisten verstoord? Qua aantallen gaat het ook helemaal nergens om: er zijn er 94, er zou door de windmolens ongeveer 1% minder kunnen komen: dan zijn er 93...
 • Peter Daanen

  2 jaar geleden
  Dat wordt dan vogels fokken. "Mamma, wat is dat voor een vogel? Dat is nou een opgefokte wespendief, Jantje".
 • Han Tuenter

  2 jaar geleden
  Door NOVON vogelonderzoek Nederland werd in 2008 in opdracht van de provincie Gelderland een onderzoek uitgevoerd naar de aanwezigheid van de wespendief. Uit dit onderzoek bleek dat de wespendief niet alleen op de Veluwe voor komt. Ook in de Achterhoek, Noord-Brabant, Drenthe, Zeeland, het Hollands duingebied en zelfs in de Flevopolder zijn enkele broedpaartjes waargenomen. Reden genoeg, lijkt mij, om ook daar zeer terughoudend te zijn met het plaatsen van die landschapsontsierende windmolens!
 • M v D

  2 jaar geleden
  Plaatsen van windturbines op de Veluwe is gewoon een misdaad. Politici en bestuurders die zich daar mee bezig houden dienen uit hun ambt te worden gezet. Allerhoogste tijd om vast te stellen dan overheden niet het absolute recht hebben natuur en woonomgeving te vernielen en de rechten van bewoners te vertrappen.

In samenwerking met indebuurt Ede