Windmolens en de wespendief (inzet). Geen gelukkige combinatie.
Volledig scherm
PREMIUM
Windmolens en de wespendief (inzet). Geen gelukkige combinatie. © Foto wespendief: Jankees Schwiebbe

Deze bedreigde roofvogel zet streep door windmolens op de Veluwe: ‘Kansloze missie’

EDE - De aanwezigheid van één roofvogelsoort op de Veluwe zorgt ervoor dat de plannen voor ruim zeventig windmolens in Gelderland op losse schroeven staan. Op de Veluwe kan tot 2030 zelfs geen enkele windmolen komen. Het is een keiharde tegenvaller voor de duurzame energie-agenda van de provincie.  

27 reacties

 • Willem Wunderink

  7 maanden geleden
  Onze vooruitgang, ironisch genoeg juist ook op gebeid van klimaat en milieuverbetering, worden voortdurend gedwarsboomd door dit soort onbenulligheden. Het gaat om 'De Veluwe' dus staat iedereen meteen op zijn achterste benen, maar het gaat helemaal niet om het natuurgebied, maar om het uiterste randje bij de A50. Hooguit worden automobilisten verstoord? Qua aantallen gaat het ook helemaal nergens om: er zijn er 94, er zou door de windmolens ongeveer 1% minder kunnen komen: dan zijn er 93...
 • Peter Daanen

  7 maanden geleden
  Dat wordt dan vogels fokken. "Mamma, wat is dat voor een vogel? Dat is nou een opgefokte wespendief, Jantje".
 • Han Tuenter

  8 maanden geleden
  Door NOVON vogelonderzoek Nederland werd in 2008 in opdracht van de provincie Gelderland een onderzoek uitgevoerd naar de aanwezigheid van de wespendief. Uit dit onderzoek bleek dat de wespendief niet alleen op de Veluwe voor komt. Ook in de Achterhoek, Noord-Brabant, Drenthe, Zeeland, het Hollands duingebied en zelfs in de Flevopolder zijn enkele broedpaartjes waargenomen. Reden genoeg, lijkt mij, om ook daar zeer terughoudend te zijn met het plaatsen van die landschapsontsierende windmolens!
 • M van Dam

  8 maanden geleden
  Plaatsen van windturbines op de Veluwe is gewoon een misdaad. Politici en bestuurders die zich daar mee bezig houden dienen uit hun ambt te worden gezet. Allerhoogste tijd om vast te stellen dan overheden niet het absolute recht hebben natuur en woonomgeving te vernielen en de rechten van bewoners te vertrappen.
 • George van der Sanden

  8 maanden geleden
  Weg met windmolens op het land
 1. 1,1 miljoen Kopen zonder kijken-kijkers zien hoe Lumanda twijfelt Urk te verruilen voor onprettig huis in Almere
  Update

  1,1 miljoen Kopen zonder kij­ken-kij­kers zien hoe Lumanda twijfelt Urk te verruilen voor onprettig huis in Almere

  Het is tijd om te gaan. Dat waren de woorden van Lumanda en Marloes gisteravond in Kopen zonder kijken, zo zagen 1,1 miljoen mensen. Het stel klapte zowat uit hun huis op Urk, maar een woning vinden bleek niet zo makkelijk te zijn. En toen er dan eindelijk een paleisje in Almere gevonden was voor de dames, sloeg de paniek bij Urker Lumanda toe. ,,Ik voel me niet thuis”, constateerde ze.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei