Foto ter illustratie
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie © ANP

Dichte mist in Oost-Nederland: Pas je snelheid aan (en koop een auto met radar)

NIJMEGEN - Wie vanochtend de weg op gaat, moet rekening houden met dichte mist. Op sommige plekken is het zicht zo slecht, dat het gevaarlijke situaties kan opleveren.

Dat meldt het KNMI. Het weerinstituut heeft onder meer voor de provincies Overijssel en Gelderland code geel afgegeven. Ook in Noord-Holland, Utrecht, Drenthe en Groningen is die waarschuwing van kracht.

In deze delen van het land komt plaatselijk dichte mis voor, aldus het KNMI. ‘Pas de snelheid aan en houd voldoende afstand’, luidt het advies voor weggebruikers. ‘Mist kan verraderlijk zijn door plotseling optreden.’ Ook de ANWB waarschuwt voor gevaarlijke verkeerssituaties. Code geel is naar verwachting nog tot 09.00 uur van kracht.

Nieuwe technieken kunnen helpen

Vooral plaatselijke dichte mist is lastig grijpbaar voor wegbeheerders en meteorologen. En dus is het aan de automobilist zélf om te zorgen dat het veilig blijft nu het deze week vaak mistig is. Nieuwe technieken kunnen daarbij helpen.

‘Pas op mist, u mag maar 50 kilometer per uur’. Het leek ooit een te verwezenlijken droomscenario voor Rijkswaterstaat om met borden direct maatregelen te nemen als er sprake is van zeer dichte mist. 

Maar Mistdetectiesystemen bleken niet het verschil te kunnen maken, vertelt Suzanne Maas van Rijkswaterstaat. ,,Plotselinge mistbanken kunnen uit het schijnbare niets opkomen en dan kunnen we niet op de mist attenderen met matrixborden.’’

Quote

In mijn e-Golf met adaptieve cruise control is mist nauwelijks een issue meer.

Friso Schuring , automobilist
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei