Volledig scherm
Een kat in dierenasiel De Hof van Ede, archieffoto. © Ilvy Njiokiktjien

Dierentehuis De Hof van Ede na drie weken kattenziekte weer open

EDE - De Kattenziekte zorgde ervoor dat Dierentehuis De Hof van Ede bijna drie weken moest sluiten. Na veel soppen en ontsmetten kon het asiel dinsdag weer open.

Quote

Verschil­len­de dieren moesten in quarantai­ne en we hebben van boven tot onder alles moeten ontsmetten

Hanneke van Schaik

De zeer besmettelijke maagdarmziekte wordt veroorzaakt door het parvovirus en resulteert in braken, diarree en uitdroging bij katten. ,,De moederpoes en kitten die de kattenziekte mee het asiel in brachten, hebben het helaas niet gered”, schrijft een medewerker van het asiel op Facebook. ,,Maar gelukkig hebben we nieuwe slachtoffers kunnen voorkomen.”

,,We zijn heel blij dat we weer kunnen draaien”, vertelt beheerder van het asiel Hanneke van Schaik. ,,Bijna drie weken zijn we dicht geweest. Verschillende dieren moesten in quarantaine en we hebben van boven tot onder alles moeten ontsmetten. Je kunt het virus onder je schoen al meedragen, dus het is fijn dat we alles schoon hebben en dat de dagelijkse gang van zaken weer verder gaat.”

Veel geleerd van eerdere kattenziekte

Het Edese asiel had in 2014 ook te maken met kattenziekte. ,,We hebben daar veel van geleerd en daardoor is de schade nu gelukkig beperkt gebleven.” De enige manier om de ziekte te voorkomen is door katten in te enten. ,,Wij zijn verplicht om dieren die binnenkomen binnen vijf dagen te vaccineren. Dat doen we ook altijd. Bij nieuwe katten zijn we heel alert op de symptomen, maar soms komen die pas na een paar dagen aan het licht.”

Het Edese asiel vangt zwerfkatten en -honden op en juist in deze periode worden er veel dieren aangemeld. ,,Zwerfkatten die nog op straat leven hebben in het voorjaar kittens gehad. Er worden per jaar wel zo’n twee- tot driehonderd kittens bij ons gebracht. Gelukkig kan iedereen nu weer lekker langskomen om zwerfkatten en -honden te brengen of op te halen.”

Asiel

Het asiel meldde eerder op Facebook dat er minstens twee weken geen nieuwe dieren terecht konden. ,,Het is een zeer besmettelijke ziekte die bij niet gevaccineerde katten bijna altijd dodelijk afloopt. Vanwege het hoge besmettingsgevaar zijn we genoodzaakt onze deuren voor in ieder geval de komende twee weken te sluiten.” Lezers werd gevraagd het te melden wanneer een dode of ernstig zieke kat aangetroffen werd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei